OTV Prilep 134

Мери Мирческа е наш женски планински тркач. Таа ги обожава планините и планинарењето и кажува дека незина најголема мотивација за да се занимава професионално со планинско трчање е огромната љубов кон природата.

Дали владата прави нешто за економскиот и човеков развој и заради што не? Што велат странците за тоа?

Реформите ги правиме заради странците и тоа сите го знаат. За подома, реформите не даваат ефекти, освен лоши. Овде никој не смее да критикува, посебно ако фатил столица, ниту коморите, ниту синдикатите, ниту бизнисмените, ниту институциите.... Домашна проценка, извештај, истражување....Ajде ве молам.

Очите си ги извадивме за тоа како БДП – то се распределува, а не говориме како се создава.

„СЈО се формираше заради политичката криза која што настана заради објавувањето на „бомбите“ од страна на тогашната опозиција, а денес, СЈО како институција ја има најголемата доверба на граѓаните, и се надевам дека така ќе продолжи, бидејќи ние сметаме дека на државата и е потребна една таква институција, која ќе се бори со високата корупција која е присутна и евидентирана кај нас“ - вели Катица Јанева, СЈО.

 

„Во овој момент во државава, ниту се знае за кој прекршок кој орган или Суд е надлежен, ниту со колкави казни се казнуваат прекршителите, ниту како понатаму ќе тече правната заштита, или жалбената постапка затоа што на почеток, не знаеме кој ја изрекува прекршочната санкција.

 

„Ова што моментално е во тек, тешко и да може да се именува со збор, реформи. Ние очекувавме дека ќе се остави некој простор за бреинсторминг, да се побараат лекови за таа сериозна болест на нашето судство, која што е на некој начин, метастазирана, претпоставувам.

„Сè започна со потребата од длабоки, суштински и сеопфатни реформи во две клучни области: правосудството и администрацијата.

 

„Со инаугурацијата на господинот Пендаровски за претседател, Македонија заврши една важна фаза во политичка смисла. Фаза, која што имаше огромни премрежја и која што сега стави точка на еден дел од политичкиот живот на републиката.

„Глобалната слика е дека и во безбедноста нема некое реално поместување, луѓето така ги оценуваат состојбите, меѓутоа, ние, што посериозно се занимаваме со прашањата во областа на безбедноста, знаеме дека во изминативе две години се донесоа бројни законски решенија, имаме нова агенција во безбедносниот систем...

„Заклучокот е дека потреба од реформи несомнено постои. Реформите не се прават за влез во ЕУ, за НАТО, тие реформи се за граѓаните на Македонија. Јавниот сектор е сервис на граѓаните, правно е, но фактички, конечно во секојдневниот сектор, јавниот сектор да престане да биде сервис на властите, на сите власти, особено на Владата.

„Треба да си нездрав, па да инвестираш во висока технологија, кога ти е поефтино да инвестираш во добивањето тендери“ – тоа ми беше одговорот од бизнисмен – градежник, кој цел живот работи како подизведувач, а не може да купи ниту скап автомобил, камоли друго. Другите на масата ладнокрвно климнаа со главите, како за тоа и да не треба да се говори, затоа што се подразбира.

Општиот заклучок на експертите е дека Македонија бележи застој во спроведувањето на потребните реформи за ЕУ. Години наназад, земјата се соочува со извештаи во кои покрај јавниот сектор, како клучна област во која се потребни реформи е и судството. Недостигот од храброст за промени, како и праксата на следење на партиски, а не на државни интереси, се главна причина за спорото спроведување на реформите. Ова е заклучокот на десетина експерти од различни области правејќи пресек на реформите во судството, јавната администрација, безбедносните служби и СЈО, на панелот „Реформски бенч – мракови: Дали имаме реформи и зошто не?“ што се одржа вчера во Скопје, во организација на АГТИС.

             Ако е до „макроекономската стабилност“ – ништо не мораме да лечиме. Ама таква комоција, со вакви показатели, не е препорачлива. Фискалниот дефицит (монетарен фонд) е 2,7 % од БДП, како и во последниве три години, а и јавниот долг остана непроменет во тие три години (2016-2018), односно остана на ниво од 48,7 % од БДП. Нивото на вработеноста (на крајот од 2018) е 45,9 % и тоа е зголемување од 1,6 % (во споредба со 2017). Сега мерат 19,4 % невработени (податок за крајот од 2018 година).

Реформите се „крвава работа“, само никој не ги знае. Политичарите веруваат дека реформите не можат да бидат интересни за широки народни маси, тешко се мониторираат, нивната динамика трпи многу изговори, а постигнувањето на клучните точки можат да го тегнат до сто едно и назад.

Реформите се сложена работа, но не и за експертите. Тие или работат на некоја реформа или имаат друга работа, па најчесто и не ги следат. Ако и ги следат, не им е работа за тоа да ја известуваат јавноста. Ако работат, тие не се расположени за информации – надвор од штурите соопштенија, кои се насочени кон јавноста. Информациите се штури, затоа што нема да бидат интересни и разбирливи, ако бидат претставени во правнички жаргон (прецизно). Тоа е „замката на неразбирливоста“:

Големина на криминалниот колач е причината за толку остра и длабока политичка борба + тајните служби.

АГТИС спроведе Анкетa за родова еднаквост, дел од проектот  „Грас-рут родово сензитивна агенда преку ОТВ (Отворена ТВ)“, поддржан од Екуменска иницијатива на жени, во период од 21.03.2019 до 31.03.2019. Онлајн анкетата наиде на одзив од 125 испитаници од населението во Пелагониски плански регион.

Според Светскиот економски форум (СЕФ), жените и мажите ќе имаат еднакви плати и можности за напредување на работното место дури за 200 години. Во извештајот од 2018 година се наведува дека јазот на економски можности - плати и напредување на работното место се намалил само за нијанса од истражувањето спроведено во 2017 година.
Жените сè уште заработуваат 20 проценти помалку од мажите како резултат на недоволните можност за напредување. Во политиката се забележува најголем јаз меѓу мажите и жените, се додава во извештајот.

Секој проект почнува со проблем. Немаш проблем - немаш проект.

Во склоп на проектот на АГТИС: „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, финансиран од Амбасадата на САД во Македонија, младите од пелагонискиот плански регион, имаа можност да бидат дел од „скроена“ обука за мало новинарство, чија што цел беше формирање на теренска мрежа на репортери.

Strana 1 od 6

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim