OTV Prijedor 88

Centar za mlade „KVART“ kroz aktivnosti portala zamisli.ba objavljuje poziv za prijem polaznika i polaznica na ciklus radionica medijskog opismenjavanja u svrhu povećanja kapaciteta mladih za bavljenjem community novinarstvom.

Povodom završetka projekta „Formiranje lokalnih neprofitnih media OTV“ u kome je NVO Kvart učestvovao u proteklih jedanest meseci, organizovana je javna tribina na kojoj se govorilo o budućnosti i potrebama neprofitnih medija u Prijedoru, predstavljena su stečena iskustva i rezultati dosadašnjeg  rada i promovisan je dokumentarni film Kreativni potencijali grada Prijedora “Idea Lab”.

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini je počela 7. septembra i trajaće do 6. oktobra. Mnogi predstavnici i predstavnice političkih partija su svoje političke kampanje počeli dosta ranije, naročito putem društvenih medija Facebook-a, Twitter-a ili Instagram profila.

Međunarodna sedmica mira već devet godina obilježava se u Sanskom Mostu. Organizira je Centar za izgradnju mira pod pokroviteljstvom fondacije Konrad Adenaur, načelnika općine Sanski Most i fondacije Die Schwelle. Ove godine manifestacija traje od 16. do 21. septembra.

Ministarstvo prosvjete RS donijelo je odluku da se od ove školske godine vjeronauka uvede u srednje škole (uz mogućnost izbora etike i kulture religija kao alternativnih predmeta).

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Ahmet Rešidović iz Donje Ljubije kod Prijedora druguje sa fotoaparatom više od pet decenija i, mada se fotografijom počeo baviti iz znatiželje, ona mu je ubrzo postala hobi, a kad je shvatio i njenu moć, uključio ju je u svoje humanitarne aktivnosti.

Koncept Književnih susreta na Kozari prevaziđen, ali se ne planira mijenjati

Udruženje Program Prijedor saopštilo je danas da se omladinska pozorišna predstava „U moru ima krokodila“ u periodu od 20. do 26. avgusta igra u italijanskoj regiji Trentino Alto Adiđe (Adige).

Učenici u nastavnicima treba da prepoznaju prijatelja

Vjeruje u tvrdnju da je država razvijena onoliko koliko joj je razvijena matematika. Odbacuje elitizam matematičara u odnosu na nematematičare.

Dana 21. avgusta vijernici islamske vjeroispovijesti slave Kurban bajram i to je bio povod za razgovor sa imamom Čaršijske džamije Omerom efendijom Redžićem o mjestu religije u našem društvu i o drugim temama.

 Izađeš iz svoje kuće jednog dana, a kad se vratiš nađeš šumu, ruševine, nemaš gdje ni da sjedneš. 

U organizaciji Agencije lokalne demokratije (ALD) Prijedor, u sklopu projekta Balkanska regionalna platforma – Učešće i dijalog mladih, na Malom trgu u Prijedoru obilježen je 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

U Prijedoru se treću godinu zaredom održava Sajma mladih preduzetnika u organizaciji Fondacije “Zajednički put” Prijedor, a ove godine okupio je izlagače sa područja Prijedora, Banjaluke, Prnjavora i Gradiške. Želja organizatora je da mladim ljudima omogući predstavljanje vlastitih preduzetničkih sposobnosti.

Prijedor će 17. i 18. avgusta biti domaćin prvog ŠA Festa.

Nekoliko stotina preživjelih logoraša, članova porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana prisustvovalo je danas komemorativnom skupu na mjestu nekadašnjeg logora Omarska koji se nalazio u krugu rudnika, a čije raspuštanje je počelo na današnji dan prije 26 godina.

Pitanje legalizacije objekata u izbjegličkim naseljima u Prijedoru staro je 18 godina. Ovog je ljeta ponovo aktualizovano i ponovo je rješenje tog pitanja jedanko neizvjesno budući da se radi o veoma složenim imovinsko-pravnim odnosima.

„Prijedor je to. Tri kilometra od grada. I evo pogledajte ovo gdje se ja nalazim sada. Ovo je da bog sačuva. Evo pogledajte iza mojih leđa ruševine ove. (...) To je predviđeno za rušenje i to treba rušiti da ovaj narod ovdje malo uzme zraka ovdje ovo je stvarno evo tri km od Prijedora ovo je užas, ovo je užas.“

Kada neka manifestacija obilježava deset godina postojanja, onda je to znak da se radi o nečemu što zasigurno vrijedi. Ovaj mali, ali hvale vrijedan jubilej obilježila je gastro prezentacija Veče domaće kuhinje.

Cvijetića nazivaju neumornim crnoriscem ratne kataklizme, hroničarem zločinjenja i kartografom masovnih grobnica.

Strana 1 od 4

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim