OTV Prilep 134

Над 1.000 учесници беа дел од рекреативно-донаторската трка во должина од 5 км во централното градско подрачје, под мотото „Трчаме заедно за лицата со церебрална парализа“. Овој настан е во организација на Општина Прилеп, „ГЕНТЕРМ Македонија“,  „Комфи Ангел“  и Регионалната канцеларија на  Стопанската комора.

Се чини дека не само што е можна природата како култура туку и дека неопходно е природата да се гледа како неодвоив дел од културата, пред сè како нејзина инспирација.

На Фестивалот континуирано се презентираат најдобрите театарски/драмски остварувања од целокупната македонска театарска продукција работени според дела од светската драматургија, а особено се афирмира македонското драмско творештво.

Критична маса е возење точак! Се создава кога група велосипедисти ќе се соберат на едно место и заедно се возат по улиците од нивниот град. Критична маса нема раководство. Тоа е возење каде никој не е главен. Секој е одговорен за себе и за Масата.

Колку е битна соработката помеѓу граѓанското општество и деловниот сектор за локалниот економски развој?

Потрошувачките навики преку приказна на еден од основоположниците на животот во Прилеп.

Во Прилеп се одржа традиционалната манифестација „Сите на велосипед“ по повод 24 мај, Денот на сесловенските просветители Кирил и Методиј. Манифестацијата е во организација на велосипедскиот клуб „Илинден“, Сојузот на училишен спорт на Прилеп и Велосипедската федерација на Македонија, под покровителство на Општина Прилеп.

Музејот за тутун во Прилеп е втор по големина и вредност во светот. Денес музејот поседува над 10.000 експонати, од кои 4.500 експонати се поврзани со тутунот. Во него се наоѓаат експонати од многу познати иматели во светот, како на пример, експонат од рускиот цар Романов. Лулиња, чибуци, табакери, бурмутници се дел од уникатните експонати во музејот.

АГТИС има став дека верските заедници мораат да бидат најдалеку што може од школскиот систем, бидејќи сепак, Македонија е секуларна држава.  Овде немаме никаков компромис.

„Во законот за минимална плата имаше член кој беше работа по учинок.

На ден 08.05.2018 година Црвениот крст на Република Македонија го одбележува 8. Мај - Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина кој всушност претставува меѓународно хуманитарно движење со околу 97 милиони доброволци ширум светот.

Денес, во ООУ „Гоце Делчев“ - Прилеп се  одбележа 115 годишнината од смртта на Гоце Делчев, со положување свежо цвеќе на споменикот на револуционерот Гоце, каде почит му оддадоа бројни делегации: од Општина Прилеп, Советот на Општината, прилепската организација на Сојуз на борци, политички партии и граѓани.

На ден 03.05.2018 г., во големата сала на градската библиотека „Борка Талески“ во Прилеп, беше промовиран првиот роман на проф. Билјана Тинтоска „Овде или во Вечноста?“.

Петар Јанкоски - фотограф од Фото кино клубот „Прилеп“  како претставник од СОУ „Ристе Ристески - Ричко“ - Прилеп освои второ место за најдобра арт фотографија на манифестацијата  „Образовно рандеву 2018”.

Тутунот, како главно обележје на Прилеп, станува негова главна стопанска гранка со отворањето на камениот магацин во 1873 г., кога поимите „пари“ и „тутун“ биле изедначени.

Принципот на следење на светски трендови и потрошувачки навики, како и одличната понуда од 63 квалитетни производи доведе до препознатливост на Пекара „Алекс“ - Прилеп и на национално ниво.

Најголемиот христијански празник Велигден е црковен и народен празник, а суштината му е поврзана со идејата за воскреснувањето, присутна во индо – европските религии. Со тоа, Велигден е денот на воскреснување на Исус Христос.

Прилеп важи за центар на пинг понгот во Македонија.

Во неделата во Паркот на Револуцијата, се одржа извидничка акција, „Прилеп те повикува 2018“, во организација на домаќините од Прилеп, извиднички одред „Феникс“.

Потрошувачите треба да ги добијат сите информации и да ги знаат своите правa!

Денес на градскиот плоштад во Прилеп, во организација на Фото кино клубот Прилеп и графичката струка од СОУ „Ристе Ристески - Ричко“ се спроведе хуманитарна акцијa: Купете фотографија, спасете живот

Strana 4 od 6

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim