Treća omladinska pozorišna predstava gostuje u Italiji

avgust 24 2018

Udruženje Program Prijedor saopštilo je danas da se omladinska pozorišna predstava „U moru ima krokodila“ u periodu od 20. do 26. avgusta igra u italijanskoj regiji Trentino Alto Adiđe (Adige).

Predstava je nastala kao rezultat pozorišne radionice koju su mladi iz Prijedora i mladi iz zbratimljenog italijanskog grada Trenta realizovali u Prijedoru treću godinu zaredom u organizaciji Udruženja Program Prijedor iz Trenta. Rađena je po istinitoj priči, a govori o grupi mladih  ljudi koji migriraju u potrazi za boljim životom.

pr 99

Predstava se ove godine igra u četiri mjesta, i to: Kavaleze (Cavalese), San Lorenco in Banale (San Lorenzo in Banale), Bezenelo (Besenello) i Mecolombardo (Mezzolombardo). Takođe, planirano je da se na jesen predstava igra u Pozorištu Prijedor.

pr 96

Prethodne dvije godine realizovane su dvije pozorišne predstave: „Romeo i Julija“, koja je prikazana i u Ljubiji u okviru obilježavanja stogodišnjice osnivanja Rudnika željezne rude „Ljubija“ u avgustu 2016. godine, a lani je to bio komad pod nazivom „Okean“. Obje su igrane i u Prijedoru i u Italiji.

PR 100

„Cilj pozorišne radionice je kreativno izražavanje mladih kroz glumu kao instrument za upoznavanje i otkrivanje sebe samih, zbližavanje sa drugima, druženje, kao i izražavanje svojih osjećanja i potreba“, navodi se u saopštenju Udruženja Program Prijedor.

Upravo je izbor datuma za igranje „Romea i Julije“ u Ljubiji – 6. avgust, bio povod reagovanja aktivista iz nevladinog sektora koji se bave ljudskim pravima da se obrate pokrajinskim i gradskim vlastima u Italiji uz čiju podršku funkcioniše Udruženje Program Prijedor. Naime, toga se datuma svake godine u Prijedoru obilježava početak zatvaranja logora Omarska.

pr 97

Aktivisti su tražili da se italijanska nevladina organizacija, koja u Prijedoru djeluje već dvije decenije, i to u brojnim i raznovrsnim oblastima, uključi i u pitanja memorijalizacije. Aktivizam je urodio plodom jer je početkom jula ove godine održan sastanak gradskih vlasti, nevladinog sektora i gostiju iz Italije. Susret je odražan subotom, a po dogovoru učesnika bio je zatvoren za javnost. Mediji su za sastanak znali, ali uglavnom nisu zloupotrijebili informaciju. Dali su tako svoj doprinos malim pomacima u procesima kulture sjećanja. Kao što su to početkom milenijuma dali i prijatelji iz Italije organizujući u Prijedoru redovne sastanke foruma građana koji je po prvi put u Prijedoru okupilo ljude sa u ratu suprotstavljenih strana.  

Tekst: Katarina Panić

Fotografija: Udruženje Program Prijedor

TEMPLEJT na srpskom800

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim