Noć u Trnopolju - sjećanja na žrtve prijedorskog logora

avgust 01 2018

Centar za mlade KVART Prijedor u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora i Friedrich Ebert fondacijom i ove godine organizuju događaj pod nazivom Noć u Trnopolju koji će se održati 5. avgusta 2018. na području nekadašnjeg logora Trnopolje.

Noć u Trnopolju predstavlja alternativnu komemoraciju u znak sjećanja na 5. avgust 1992. godine, kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora.

Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART je rekao da je Noć u Trnopolju događaj koji je prvi put organizovan 2012. godine na inicijativu Ervina Blaževića, predsjednika Udruženja Optimisti 2004 iz Kozarca i bivšeg zatočenika logora Trnopolje.

“Koncept događaja Noć u Trnopolju podrazumijeva pokušaj da se definišu međusobne sličnosti događaja iz proteklog rata u Prijedoru i BiH i aktuelne migrantske krize, ali i potrebu da se inicira dijalog o inicijativi roditelja ubijene djece o izgradnji memorijala za 102 djece ubijene u Prijedoru u prethodnom ratu”, rekao je Ćulibrk.

Specifičnost ovog dođaja je u samom konceptu, jer se dešava na autentičnom mjestu bivšeg logora.

„Želja nam je da se sjetimo i komemoriramo žrtve zloglasnih prijedorskih logora, te pokušamo otvoriti dijalog o događajima iz prethodnog rata u Prijedoru. Namjera nam je da u sigurnom prostoru otvorimo teške teme i pitanja koja opterećuju naše društvo i lokalnu zajednicu“, dodao je Ćulibrk.

Tokom ovog događaja Nemanja Stjepanović ispred Fonda za humanitarno pravo iz Beograda će prezentovati publikaciju Uloga Jugoslovenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i BiH (https://pescanik.net/uloga-jna-u-ratovima-u-hrvatskoj-i-bih/).

Publikacija predstavlja deseti dosije Fonda za humanitarno pravo koji se bavi ulogom JNA u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini  i njenoj transformaciji iz jugoslovenske u srpsku vojsku, u periodu od kraja 80-ih godina prošlog vijeka do maja 1992. godine.

01.08.2018. Sa jednog od prethodnih skupova Noć u TrnopoljuSa jednog od prethodnih skupova Noć u Trnopolju

Ovogodišnji program Noći u Trnopolju počinje u 19.45 časova i obuhvatiće panele, debate, performans i obraćanje aktivista i aktivistkinja Udruženja Sedra, zajedničku večeru, promocije, radionice, projekcije filma, te prateće diskusije. Nakon dogođaja aktivisti i aktivistice će noć provesti pod otvorenim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama.

Prije više od 25 godina, ovaj logor je oformljen odlukom Kriznog štaba Prijedor sa namjerom da se tu smjesti civilno stanovništvo sa područja Kozarca. Kasnije su dovođeni civili i iz drugih prijedorskih naselja. Pretresno vijeće Haškog tribunala (iz presude Milomiru Stakiću) zaključuje da je kroz logor Trnopolje prošlo i registrovano oko 23.000 zatočenika/ca (najviše žena, djece i staraca).

Tekst: Maja Ivanović

Fotografija: Centar za mlade KVART Prijedor

TEMPLEJT na srpskom800

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim