U Frankfurtu promovisane dvije knjige beranskog književnika Braha Adrovića

novembar 22 2017

U organizaciji Udruženja naših građana Montehess u subotu 18. novembra, u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, održano je književno veče beranskog književnika Braha Adrovića.

Tokom književne večeri promovisane su dvije Adrovićeve knjige - roman „Porijeklo grijeha“ i humorističko satirične pjesme „Velika šetalica“ koja je nedavno izašla iz štampe, a koja je objavljena uz podršku Ministarstva kulture i Fonda za zaštitu i unapredjenje manjinskih prava.

Nakon uvodnih muzičkih numera poznatog gitariste iz Frankfurta Suada Kurgaša književno veče je otvorio Branislav Karadžić- generalni konzul u Frankfurtu, a o stvaralaštvu Braha Adrovića i velikim kulturnim tradicijama Berana govorio je konzul Dejan Vuković.

crnagora knjizevnik 1

Književni portret beranskog  književnika , autora dvanaest knjiga poezije i jednog romana predstavio je recenzent nekoliko njegovih djela, univerziteski profesor i istaknuti kulturni i javni radnik prof. dr Draško Došljak.

O književnom stvaralaštvu Adrovića govorio je i Saladin Dino Burdžović - književnik koji živi i radi uNjemačkoj, dok je Vojo Jestrović - potpredsjednik Udruženja građana „Montehess“ , govorio pjesme iz najnovijih knjiga Adrovićeve poezije.

Na uspješnoj organizaciji književne večeri i učešću u promociji njegovih knjiga posebno se zahvalio i svoje stihove govorio je  i Braho Adrović.

„Organizacija moje književne večeri u Frankfurtu i kompletan program predstavljanja mojih knjiga i moje poezije prevazišla je sva moja očekivanja. Pored toga što su na promociji mojih knjiga veoma nadahnuto govorili generalni konzul gospodin Branislav Karadžić i konzul Dejan Vuković ono što me posebno impresioniralo je zaista u svakom pogledu probrana publika koja je od početka do kraja večeri, kao i kasnije na druženju u prostorijama Konzulata sa takvom pažnjom, prisnoću i uvažavanjem propratila svaku riječ iskazanu na ovoj i po meni veoma uspjeloj književnoj večeri i koja je u svakom pogledu pokazala da Crna Gora ima izvanrednu dijasporu dostojnu da nas predstavlja bilo gdje u svijetu. Da samo još napomenem da su specijalno ovim povodom u Frankfurt doputovali iz Švajcarske Danijela Brant i iz Luksemburga dr Mirsad Crnovršanin sa svojom suprugom, da je u publici bilo mnogo poznatih intelektualaca a da o ostalim Berankama i Berancima i uopšte ljudima sa prostora Crne Gore iz raznih gradova Njemačke ne govorim. Naravno, posebnu zahvalnost dugujem pored dvojice konzula i promoterima mojih knjiga prof. dr Drašku Došljaku koji je prema opštoj ocjeni prisutnih briljantno odradio svoj posao, a kao i Dinu Burdžoviću i Voju Jestroviću, za sve što su uradili da naš boravak u Frankfurtu bude što prijatniji, posebnu zahvalnost dugujem i Semri Islamović Šukurici, njenom suprugu Šekiju Šukurici, našoj Beranki iz Švajcarske Danijeli Brandt i Rožajcu Dževadu Nurkoviću. Ako je moguće na ovaj način bih se zahvalio i brojnim našim građanima koji su se veoma pohvalno oglasili povodom mog gostovanja u Frankfurtu putem društvenih mreža“, kazao je književnik Braho Adrović osvrćući se na upravo završeno svoje gostovanje u Njemačkoj.

Treba istaći da je uspješan moderator večeri bila Beranka, Semra Islamović Šukurica, a književnoj večeri prisustvovao je veliki broj naših gradjana-iseljenika iz Crne Gore.

E-SPONA - Otvorena televizija Berane  T.R.

TEMPLEJT na srpskom800

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim