Trudnice i porodilje same u borbi za poštovanje zakona Foto: Jelena Đukic Pejic

Trudnice i porodilje same u borbi za poštovanje zakona

jul 22 2018

Vlada Srbije pronatalitetnu politiku već godinama stavlja kao prioritetnu. Mere Vlade u kojima su trudnice, porodilje i porodice sa decom zaštićene, najčešće su hvaljene mere pred građanima. Da li su one međutim uvek zaštićene zakonom?

Aleksandra Cvetanović iz Niša je u osmom mesecu trudnoće. U firmi Hendi tel radila je devet i po godina, i za to vreme nikada nije imala problema sa kašnjenjem plate. Kako je od početka januara ove godine na održavanju trudnoće, poslednjeg dana maja saznala je da se više od 200 poslovnica ove firme u celoj Srbiji zatvorilo preko noći. Preko noći je 900 ljudi postalo tehnološki višak, a Aleksandra je jedna od 100 „zaštićenih od otkaza“ jer je u drugom stanju.  

„Do 15. juna je nekog i bilo u firmi dok su se papirološki rešili ti otkazi, a od tada nema nikoga. Firma je u APRu i dalje aktivna, a mi smo u radnom odnosu, ali nikakva prava ne možemo da ostvarimo, nemamo nikakva primanja, ni zdravstveno, ni socijalno osiguranje. Nemamo kome ni doznake da damo! Trudnice su primile platu zadnji put za mart, a porodilje za april. Od tada nemamo uplaćene ni plate, ni doprinose!“, kaže Aleksandra.

trudnica hendi 1

Zakonom zaštićene od otkaza, ali ne i od beznadežne situacije u kojoj su se našle. Vrte se u krug već dva meseca jer im niko ne odgovara na pitanja, niti u firmi, niti od nadležnih inspekcija. Zdravstvene knjižice su im overene do kraja godine, ali onog momenta kada im se zdravstveno osiguranje ne bude uplaćivalo 2 meseca – ostaće bez njih.

„Tu informaciju smo dobile u Upravi za zdravstveno i socijalno osiguranje. Znači koliko nas ima pa puta dvoje, troje dece. A gde god da odemo, najveći problem je što nam svi kažu „vas štiti država, ne brinite, vi ste trudnica, vas će svuda da prime, vas niko neće da vrati, vaše dete niko neće da vrati“, a niko nam ne kaže koji mehanizam postoji za situacije u kojoj se mi nalazimo i na koji način možemo da ostvarimo svoja prava i kome da se obratimo. Obraćali smo se inspekciji rada, a oni ništa nisu uradili, samo su utvrdili da na adresi na kojoj se nalazi firma nema nikoga i rekli nam da oni ne mogu da utvrde gde je naša dokumentacija i koji je naš radno – pravni status jer nemaju informaciju gde je firma preseljena“, objašnjava Aleksandra.

Inspekcija rada nije, ali su zato ove žene saznale gde je preseljena firma Hendi tel, kao i ime novog direktora firme, pa su ponovo podnele zahtev inspekciji, za šta opet čekaju odgovor. Takođe su saznale da će dobiti stečajnog upravnika „i da će se situacija rešiti“, ali vremenom je protok svih informacija potpuno stao. U Agenciji za Privredne registre jasno stoji nova adresa firme koja je još uvek aktivna, i to sa novim članom ovog privrednog društva „New investment point“ čiji je vlasnik i direktor bugarski državljanin. Na APRu stoji i da je Hendi tel u blokadi od 31.maja sa skoro 300 miliona dinara. Zbog toga banka traži da se stečaj pokrene kako bi ona naplatila svoja dugovanja.  

trudnica hendi 3

Dok svi traže svoj deo kolača, majke iako ograničene kretanjem zbog rizičnih trudnoća ili zbog bebe, a neke od njih imaju i decu sa posebnim potrebama, i dalje kucaju na sva vrata koja za njih ostaju zatvorena. Aleksandra kaže da niko nije ni prstom mrdnuo dok žene koje žive u Beogradu nisu izašle na ulicu, a do tada su im kako kaže „svi govorili da su dosadne i da im se kosa diže na glavi kad se pomene reč Hendi“.

Sličnu reakciju je dobili smo u Ministarstvu rada na pitanje šta će biti sa ovim ženama i da li država zaista vodi računa o trudnicama i porodiljama kao što se hvali. Ministar rada Zoran Đorđević obećao je da će odgovoriti na pitanja redakcije, ali već deset dana odgovora nema. Dok je ministar ćutao i na pozive trudnica i porodilja, Zaštitnih građana, čija je funkcija da štiti prava i slobode svih građana, odgovorio je na njihove mailove, kažu nam u kancelariji Ombudsmana. Privatni poslodavci i privredni subjekti nisu u njihovoj nadležnosti kontrole, kažu u kancelariji Zaštitnika građana, ali su ih savetovali da se obrate inspekciji rada, što su one više puta prethodno učinile. Zaštitnik građana takođe kaže da ukoliko nadležne službe ne budu reagovale do 2 meseca na njihove prijave, onda mogu da ih „tuže“ kod Zaštinika građana.

U međuvremenu, protest majki naterao je premijerku Anu Brnabić na reakciju pa je nakon dva meseca bezuspešnih pokušaja nezaštićenih trudnica da stupe u kontakt sa Ministarstvom rada, jedan poziv premijerke rešio mnogo toga. Naložena je vanredna inspekcija, a ministar finansija naložio je poresku inspekciju. Munjevito je pronađen i novi direktor firme, bugarski državljanin. Javnosti su data obećanja da će se problem rešiti.

To se nadaju i radnice Hendija među  kojima se nalaze i žene koje su ostale u drugom stanju neposredno pred gašenje firme. Kako po zakonu one moraju da imaju rešenje o trudničkom bolovanju ko je do sada nije imao ko da im uruči da bi im država direktno uplatila novac, one se nalaze u posebno teškom položaju koji samo država može da reši.

Pojavljivanje novog direktora firme Hendi tel konačno omogućava trudnicama i porodiljama da zakonski reše svoj radno – pravni status, kaže i advokat za radno pravo Dalibor Lazović. On objašnjava da ukoliko se pokrene stečajni postupak, sva prava i obaveze zakonskog zastupnika firme prelaze na stečajnog upravnika, kao i da je pokretanje stečajnog postupka razlog za otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama koje su zarobljene u ovoj situaciji.

trudnica hendi 4

„Međutim, zakon daje diskreciono ovlašćenje stečajnom upravniku da određenim zaposlenima da otkaz ugovora o radu ili ih ostavi u radnom odnosu do okončanja stečajnog postupka. Jedina dobra stvar u slučaju pokretanja stečajnog postupka što će imati konrektno lice odnosno stečajnog upravnika sa kojim mogu da reše svoj trenutni status“, kaže Lazović.  

Naša sagovornica Aleksandra Cvetanović kaže da samo može da se nada da će to zaista i biti tako. „Stvarno je strašno kad se ne nalazite nigde, vrtite se u krug, i niko vam ne daje baš nikav odgovor ili eventualno rešenje. Nama bi čak odgovaralo da i mi dobijemo otkaz pa da bar možemo da primamo naknadu sa biroa. Sve bi nam više odgovaralo od situacije u kojoj se nalazimo od 31. maja“.

Tekst i foto: Jelena Đukić Pejić

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim