Stanari dve zgrade u Nišu ne daju svoj park "ni po cenu života"

maj 16 2018

Stanari dve višespratnice na niškom Bulevaru Nemanjića potpisali su peticiju protiv izgradnje novog stambenog objekta na prostoru gde je sada medjublokovsko zelenilo. 

Stanari zgrada 34 i 34a, njih oko 600, najavljuju da će ukoliko je to potrebno "svojim životima" braniti mali park sa dečjim mobilijarom i neće dozvoliti da im nova zgrada sa šest spratova "potpuno zakloni sunce". 

Zamenik upravnika zgrade Milan Todorov kazao je da su stanari dopisom obavestili gradonačelnika Niša, Gradsko veće, Skupštinu grada i Gradsku opštinu Medijana da se protive bilo kakvoj gradnji na zelenoj površini i zatražili odgovor na pitanje kada je izmenjena planska dokumentacija i na tom prostoru dozvoljena izgradnja. 

peticija stanara zgrade Nis 1

Todorov je kazao da su stanari uputili dopis predstavnicima grada još 15. aprila, ali ni jedan odgovor još nisu dobili. 

"Geometri su dolazili i merili taj prostor, kazali su nam zbog nove zgrade. Dolazili su i radnici iz Elektrodistribucije i radili nešto na transformatoru, rekli su nam da ga ojačavaju zbog nove zgrade", izjavio je Todorov za Medijski istraživački centar. 

On je istakao da su stanari iz nezvaničnih izvora saznali ime firme koja planira da gradi zgradu u parku, kao i to da je izmenom urbanističkog plana dozvoljena izgradnja još jedne zgrade izmedju starih solitera. 

peticija stanara zgrade Nis 2

Dragan Maksimović, jedan od vlasnika stana u zgradi 34a,  izjavio je da je spreman  i da po "cenu života" ne dozvoli da se tik pored postojećih zgrada, pravi nova. 

"Mukotrpnim radom sam ćerki kupio taj stan i sad neko hoće da podigne zgradu na tri metra od njenog prozora. To je van svake pameti. Dokle više da nas pojedinci ugnjetavaju", kazao je Maksimović. 

Danica Nikolić stanarka zgrade kazala je da joj u parkiću odrasta unuče i da je to jedino mesto gde deca iz zgrade mogu da se igraju. 

peticija stanara zgrade Nis 3

"Počeli su tako da kopaju temelj iza jedne zgrade kod tržnog centra "Zona" ali se neko važan bunio pa su zatrpali rupu. Sad hoće kod nas da naprave zgradu, računaju mi smo uglavnom penzioneri, ko će nas da sluša", rekla je Nikolić. 

Stanari  su najavili da će, ukoliko se bageri pojave pored njihovih zgrada, svi do jednog izaći u park i braniti ga svojim telima. 

"Otimaju nam aerodrom, sad hoće i park. Pa dokle više", kazali su ogorčeni stanari.  

Sekretar Sekretarijara za planiranje i izgradnju Igor Igić rekao j da su Planom generalne regulacije Gradske opštine Medijana koji je donet još 2012. godine, katastarske parcele izmedju zgrada na Bulevaru Nemanjića, svrstane u zonu velike gustine stanovanja.

"Izmenama PGR-a 2015. godine to zemljište takodje je predvidjeno za stanovanje, a ništa nije promenjeno izmenama plana 2018. godine", istakao je Igić. 

On je kazao da zemljište izmedju zgrada zbog kojeg se sada javljaju stanari nikada nije proglašeno za javno zemljište, odnosno za zemljište koje je predvidjeno za potrebe stanara. 

"Gradjani su mogli da ulože prigovor prilikom donošenja Plana generalne regulacije, ali to nisu učinili. Sada mogu da donesu prigovor na konkretan pravni akt, ali Sekretarijat još nije radio urbanistički projekat i još nije izdao gradjevinsku dozvolu za tu katastarsku parcelu", objasnio je Igić. 

Prema njegovim rečima, kada Sekretarijat bude uradio urbanistički projekat za gradnju objekta, taj dokument biće javno objavljen i stanari će moći da ulože prigovor na njegovu sadržinu. 

Igić je rekao da je Sekretarijat za planiranje i izgradnju za sada uradio urbanistički projekat i i izdao lokacijske uslove za izgradnju na katastarskim parcelama koje se nalaze pored zgrada 20 i 20a na Bulevaru Nemanjića. 

Tekst i foto: B.Ljubisavljević 

TEMPLEJT na srpskom800

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim