Profesionalno udruženje novinara Srbije izabralo novo rukovodstvo

decembar 24 2017

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), osnovano pre tri godine u Ćupriji, danas je u Nišu organizovalo Skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i najavilo njegovo aktivno učešće u svim dešavanjima na domaćoj medijskoj sceni.

Za predsednika PROUNS-a izabran je direktor RTV Vranje Zoran Veličković, a za generalnog sekretara direktorka i glavna urednica TV Zona plus iz Niša Sladjana Ostojić.

Skupština PROUNS-a, kojoj je prisustvovalo oko stotinak medijskih radnika iz cele Srbije usvojila je ovom prilikom "Nišku medijsku deklaraciju" i najavila potpisivanje sporazuma o saradnji sa Sindikatom novinara Srbije.

Veličković je kazao da je osnovni cilj oživljavanja PROUNS-a zaštita medija i medijskih radnika na lokalu širom Srbije.

"Naš cilj je da kroz medijsku strategiju i eventualno medijske zakone utičemo na stvaranje ambijenta u kome neće biti gašenja medija i otpuštanja medijskih radnika, već će naprotiv doći do otvaranja novih medija", istakao je Veličković.

On je kazao da će se PROUNS boriti za očuvanje Tanjuga, Večernjih novosti i Politike, ali ta borba ne znači i borbu za gašenje Foneta, Bete i drugih medijskih kuća.

"Nastojaćemo da se očuva sve ono što je dobro i što postoji", kazao je Veličković.

Prema Veličkovićevim rečima, PROUNS će podržati zahtev Sindikata novinara Srbije da ubuduće jedan od kriterijuma za projektno sufinansiranje bude i postojanje sindikalnih organizacija u većim medijima.

Generalni sekretar PROUNS-a Sladjana Ostojić rekla je da će se to udruženje razlikovati od UNS-a i NUNS-a po tome što će dominantno zastupati interese lokalnih i regionalnih medija.

prouns 2

"Svedoci smo propadanja i zatvaranja lokalnih medija. Naš prvenstveni zadatak biće da se izborimo za opstanak medija na lokalu", izjavila je Ostojić.

Predsednik Udruženja medija i medijskih radnika Gvozden Nikolić kazao je da se deklaracijom koju je danas usvojio PROUNS upućuje podrška Radnoj grupi za donošenje nove medijske strategije.

"Nova medijska strategija trebalo bi da zaustavi dalje urušavanje medijske scene u Srbiji. Njome bi se zaustavile pogubne posledice koje je proizvela prethodna medijska strategija i set medijskih zakona", izjavio je Nikolić.

Nikolić je kazao da se deklaracijom daje podrška Radnoj grupi Vlade Srbije u iznalaženju rešenja za nacionalnu agenciju Tanjug, kao i rešavanju vlasničkog udela u Politici i Večernjim novostima.

"Deklaracijom zahtevamo otvaranje socijalnog dijaloga i potpisivanje granskog kolejktivnog ugovora kojim bi bio obezbedjen minimum profesionalne zaštite i prava novinara", rekao je Nikolić.

Predstavnici PROUNS-a najavili su da će tekst "Niške medijske deklaracije" dostaviti drugim medijskim udruženjima, Ministarstvu kulture i Misiji OEBS-a u Srbiji.
Sedište PROUNS-a biće ubuduće u Nišu.

Tekst i foto  B.Ljubisavljević

TEMPLEJT na srpskom800

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim