ОТВ - Прва медиска заедница на западен Балкан

oktobar 05 2018

Целта на денешната средба во просториите на АГТИС, е доделувањето на дипломи на учесниците кои успешно ја завршија новинарската школа во склоп на проектот „Отворена ТВ“, а воедно, и премиерно прикажување на документарен филм за Прилеп, во изработка на ОТВ Тим АГТИС.

 

AGTIS DIPLOME 007

AGTIS DIPLOME 002

AGTIS DIPLOME 003

AGTIS DIPLOME 001

 

Во изминатите 11 месеци, АГТИС учествуваше во регионалниот проект „Формирање локален непрофитен медиум Отворена ТВ - ОТВ“ заедно со 3 организации од земји од регионот: Медиски истражувачки центар - Ниш, Србија, СПОНА - Беране, Црна Гора, КВАРТ - Приједор, Босна и Херцеговина. Според Европскиот форум на медиски заедници 2012,  мапирани се вкупно 521 телевизиска станица на заедницата кои се активни низ цела Европа. Но, сепак во многу европски земји - главно во Источна Европа - медиумите на заедницата не постојат или сè уште се сметаат за дел од приватниот комерцијален медиумски сектор. Затоа, беше формирана Првата медиска заедница во источен Балкан.

AGTIS DIPLOME 01A

 Целта на проектот е вмрежување на невладиниот сектор и медиумите, за пообјективно информирање на граѓаните во локалната заедница и заштита и унапредување на човековите права, односно воспоставување на трет медиумски сектор, кој одлично функционира во западните и развиени земји.

Околу 400 прилози се резултат на овој проект, како и 4 документарни филмови.

Веб платформата е достапна на следниот линк - https://www.mic.org.rs/otvorena-televizija

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ ГРАДОТ ПОД КУЛИТЕ - ПРИЛЕП

 Погледнете го видеото на Канал Визија

 

 Известува: Мартина Билјаровска

Фотографија: Александар Цветкоски
Камера и монтажа: Раде Дамјановски

TEMPLEJT na makedonskomRES

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim