Nišlije ponovo na ulici: Održan prvi protest ’’1 od 5 miliona’’

januar 13 2019

Protest ’’1 od 5 miliona’’ koji se polako od Beograda širio kao ostalim delovima Srbije, stigao je i u Niš. Pokret mladih ’’Niš bez straha’’ za početak okupljanja izabrao je 11. januar koji u istoriji grada na Nišavi predstavlja važan datum – Dan oslobođenja od Turaka.

ovo je nas grad 800

Nekoliko hiljada nezadovoljnih Nišlija okupilo se na centralnom gradskom Trgu, a među njima je bilo i onih koji su na protest došli opremljeni pištaljkama i transparentima sa porukama: ’’Ovo je naš grad’’, ’’Stop teroru Niš bez straha’’, ’’Hoćemo rampe ne šarene lampe’’ i drugim. Okupljenima se najpre, ispred organizatora, obratila pijanistkinja Marija Dinov Vasić. Ona je istakla da je namerno izabran 11. januar Dan oslobođenja Niša od Turaka kao početak protesta ’’1 od 5 miliona’’ u ovom gradu, jer je on simbol koji povezuje i izjednačava slobodarska i patriotska osećanja svih Nišlija.

protest nis zahtevi 800

Marije Dinov Vasić

’’Na ovaj dan započinje još jedno oslobađanje Niša. Možda ono najvažnije – počinje oslobađanje Nišlija. Mi smo sada na putu uništenja svih civilizacijskih vrednosti i ono što nas sve spaja i ono po čemu smo svi isti to je da smo mi svi žrtve višestrukoe posttraumatske situacije. Moramo da shvatimo da jedino mi samo možemo da se oslobodimo jednog teškog bremena koji nam se nameće kroz jednu suludu  ideju o nekakvom razumnom podnošenju kazne koju smo zaslužili jer smo učestvovali u biranju naših političkih činilaca. Mi nismo dužni da trpimo nikakvu kaznu, na svoj izbor imamo pravo a imamo pravo i da pogrešimo u izboru’’, rekla je na protestu Dinov Vasić.

Organizatori su istakli da je ovaj protest protiv terora vlasti u svim njegovim pojavnim oblicima. Na skupu su se čuli i zahtevi usmereni ka gradu i državi:

  1. Ostavka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović
  2. Ostavka gradonačelnika Niša Darka Bulatovića
  3. Oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu
  4. Obezbeđenje svih pružnih prelaza u Nišu rampama i svetlosnom singalizacijom
  5. Prestanak partijskog zapošljavanja
  6. Stop javnim izvršiteljima nad socijalno-ugroženim građanima
  7. Stop isključenju struje socijalno-ugroženim građanima
  8. Rasvetljavanje svih slučajeva paljenja automobila u Nišu
  9. Vraćanje Nišu Aerodroma, Elektro-distribucije i Regionalne privredne komore

Na skupu je govorila i Slavica Stojković iz Jelašnice, koja je 1992. godine izbegla iz Bosne, a 1999. sa Kosova. Majka je četvoro dece a, kako je rečeno, zbog duga za struju od 36.000 dinara njen suprug se ubio. Ona je na protestu rekla da joj niko do sada nije pomogao od nadležnih i da i dalje živi u katastrofalnim uslovima.

protest nis 11 januar 800

Samohrana majka Slavice Stojković

’’I dan danas živimo u takvim uslovima, u nemanju. Borimo se iz dana u dan, teško je zaista. Posao nemam, živmo od novčane socijalne pomoći koju primamo. Nemamo drva za zimu, niti mi je slučajno neko obezbedio. Jednokratnu novčanu pomoć mi ne daju u Centru za socijalni rad, kažu mi da sam sposobna i da idem da zaradim’’, ispričala je Slavica okupljenim Nišlijama.

Profesorka Filozofskog fakulteta Tatjana Paunović građanima je rekla da ovaj protest jeste politički, jer je nosilac politike građanin. ’’Naravno da je ovo politički protest. Nosilac politike je građanin, a ne političar’’, istakla je ona i dodala: ’’Mi građani smo na ulici kako bismo povratili svoje suvereno pravo da odlučujemo o svojoj kući i o svom životu. To da su građani suvereni nosioci politike treba da čuju i oni političari koji proteste podržavaju. I oni treba da čuju i dobro razumeju šta poručujemo. Ako hoćete da budete drugačiji, ne smete da budete isti’’.

 

 

Građani su šetali centralnim gradskim ulicama – od Trga Kralja Milana kroz Generala Milojka Lešjanina zatim Nikole Pašića do Gradske uprave, Sinđelićevim trgom pa Voždovom, a šetnja je završena kod Gradske kuće. Tamo je gradonačelniku ostavljena nagrada ’’za zarobljavanje Niša’’.

Naredni protest ’’1 od 5 miliona’’ u Nišu zakazan je za petak 18. januar.

 

Tekst: Miljana Đorđević

Video i fotografije: MIC info

 

DISCLAMER OTV NOVI 800 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim