Džez festival "Nišville" na 35. izdanju oborio dosadašnje rekorde Foto: S. Djordjević

Džez festival "Nišville" na 35. izdanju oborio dosadašnje rekorde

avgust 13 2018

Uz obaranje rekorda sa ukupno 157 muzičkih sastava i, prema proceni organizatora, 200.000 posetilaca uvodnog, pratećeg i glavnog programa, u Nišu je završen 35. internacionalni "Nišville" džez festival.

Sudeći prema gužvi pred ulazom na glavne bine "Earth" i "Sky", najveće interesovanje finalne večeri izazvao je čuveni bend s juga Francuske "Gipsy Kings".

Nisvil2018 zavrsno vece 04

Prema procenama organizatora, sinoć je na glavnim binama uživalo oko 10.000 ljudi, a na preostalim binama i štandovima zabavljalo se još oko 40.000 ljubitelja muzike i drugih vrsta umetnosti.

Među njima je bila i Francuskinja Alannah Marchais iz Bordoa, koja je u Niš došla s prijateljima muzičarima. Program zajedno s njima prati od prvog festivalskog dana.

"Bilo je fenomenalno! Prvi put sam na džez festivalu, ima različitih vrsta muzike. Ljudi su jako prijatni i dobro je biti ovde", kaže Alannah.

Godinama unazad festival prati Nišlijka Jelena Đukić Pejić.

Nisvil2018 zavrsno vece 05

"Redovno dolazim, odmor organizujem po festivalu i znam da ću tada sigurno biti u Nišu. Ovo je nešto što se ne propušta, Niš tada dobija drugi šmek i grad potpuno oživi. U sećanju mi je ostala godina kada su bili Solomon Burke i 'Blues Brothers Band'", priča Jelena.

Nisvil2018 zavrsno vece 01

Značaj ovog džez festivala, koji važi za najposećeniji u jugoistočnoj Evropi, potvrđuje i velika zainteresovanost medija.

"Nišville prati preko 500 akreditovanih novinara, 20 odsto ih je iz inostranstva. Sve republike bivše Jugoslavije i regiona su zainteresovane, pa ovde imamo novinare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske", kaže Branislava Jovanović iz "Nišvil" tima.

Nisvil2018 zavrsno vece 06

Tvrđavom je od 3. avgusta, kada je kao uvodni program otvoren Džez teatarski festival, prošlo oko 150.000 ljudi, a očekuje se da će ih zaključno sa poslednjim danom biti ukupno 200.000.

Računajući uvodni i prateći "Nišville" program, koji je obuhvatio pozorišnu, filmsku, likovnu, književnu umetnost i ples, na 20 bina bilo je organizovano 250 programa sa 1.000 učesnika. Emitovano je 100 filmova, održano 20 muzičkih radionica, odigrano 20 predstava i nastupilo ukupno 157 bendova.

Nisvil2018 zavrsno vece 13

Tokom glavnog muzičkog programa poslednja 4 dana smenjivala su se zvučna imena svetske džez scene: saksofonista Kenny Garrett, rege sastav “Inner circle”, grupa “Manhattan Transfer”, bubnjar Omar Hakim, glumica i pevačica Lisa Simone, britanski bend “Matt Bianco”, “Black art jazz colective”...

Ono po čemu će 35. izdanje "Nišvillea" ostati zapamćeno jeste to da je u godini njegovog dešavanja Niš dobio prvi džez muzej u Srbiji.

Tekst. Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim