Radionice Građanskog novinarstva za aktiviste Organizacija civilnog društva u Nišu

jul 30 2018

Kako napisati vest, kako napraviti što bolju fotografiju i kakvu ulogu u nevladinim organizajama imaju novinarske veštine u pisanju, fotografisanju i snimanju - glavne su teme radionica koje sprovodi Medijski istraživački centar u okviru projekta “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”.

Ovog leta, ekipa MICa užurbano radi na osnaživanju nevladinih organizacija u cilju boljeg razumevanja o značaju postojanja neprofitnih medija. Radionice na temu novinarskih veština otvorene su za sve one koje zanima pravljenje medijskog sadržaja, bilo da je reč o pisanju, medijskoj fotografiji ili snimanju videa.

open TV radinica Nis 4

Ipak, cilj MiCa je da pored zainteresovanih građana na ovim radionicama budu i predstavnici civilnog sektora kojima će ove veštine biti od posebnog značaja.

open TV radinica Nis 6

open TV radinica Nis 2

 

"S obzirom na to da je Udruženje za koje radim osnivač i internet radija civilnog sektora, znanje koje steknem na ovim radionicama će dosta pomoći i meni lično kao nekom ko je zadužen za pisanje i fotografisanje, ali će pomoći i mojim kolegama kako bismo unapredili našu platformu", kaže Svetlana Rajković, diplomirana novinarka koja radi u Udruženju "Super građanin" i na internet "Super" radiju.

Na radionice MICa redovno dolazi i free lance fotoreporter Ivan Dinić. Iako iskusan u oblasti fotografije jer radi za nekoliko nacionalnih medija, kaže da novog znanja nikad nije dosta.

 

"Meni će najviše pomoći znanje o videu koje ću dobiti na ovim radionicama, a to upotpuniti veštine koje sada imam kao medijski fotograf. Očekujem da time budem još kvalitetniji, bolji i efikasniji u svom poslu. Posebno što sam svestan da u oblasti novinarstva više nije dovoljno imati samo jednu veštinu, već sve, jer je danas takvo tržište", kaže Ivan.

To potvrđuje i Nemanja Stevanović koji je takođe najviše interesovanja pokazao za snimanje videa. "Ja radim u maloj redakciji, i u takvoj situaciji kad je malo ljudi svi moraju da znaju sve: i da snimaju, i da montiraju, i da pišu, i da fotografišu - to je prosto neophodno", objašnjava on.

 

Video je svakako izazvao najveću pažnju polaznika radionica Medijskog istraživačkog centra, pa se o ovom najkompleksinijem, ali najuticajnijem načinu izražavanja i najviše govori pored novinarstva i fotografije.

Tako je na radionice o videu  došao i  predstavnik Crvenog Krsta iz Niša, Petar Stojković.

 

"Iako se u Crvnom krstu bavim pre svega informacionim tehnologijama, ali sam zadužen i za naš portal i održavanje fb strane, znanje sa ovih radionica, pre svega fotografije i videa će mi najviše pomoći u prezentovanju rada Crvenog krsta. Jer mi po prirodi posla zavisimo od našeg odnosa prema javnosti i da bi smo mogli da pomognemo drugima, potrebno je da njihove potrebe prezentujemo na pravi način", kaže Stojković.

open TV radinica Nis 1

Radionice Medijskog istraživačkog centra u okviru projekta Otvorena televizija održavaju se već nekoliko nedelja za redom, a na njima svoje znanje prenose novinarka MIC-a Jelena Đukić Pejić, medijski fotograf Saša Đorđević i glavni i odgovorni urednik MIC-a i koordinator projekta OTV Slobodan Jovanović.

S obzirom na to da je projekat OTV regionalni, u njemu učestvuju i zemlje u okruženju, pa se radionice održavaju i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

 

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Fotografije: Saša Đorđević

Kamera: Goran Radonjić

TEMPLEJT na srpskom800

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim