Tipar za satiričara godine

avgust 02 2018

Na konkurs za nagradu “Tipar” žiri je jednoglasno odlučio da se nagrada dodijeli autoru Perici Jokiću iz Berana za knjigu “Izrazito dobre priče”.

Na konkurs za nagradu “Tipar” koji je raspisan povodom održavanja manifestacije XXXII Dani humora i satire “Vuko Bezarević” – Pljevlja 2018, žiri je jednoglasno odlučio da se predmetna nagrada dodijeli autoru Perici Jokiću iz Berana za knjigu “Izrazito dobre priče”, u izdanju “Alme” iz Beograda, navedeno je u obrazloženju Žirija za dodjelu nagrade.

Na Konkurs je pristiglo 14 knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH. Žiri je u uži izbor uvrstio knjigu aforizama “Tetovaža na ledu” autora Ekrema Macića iz Konjica; knjigu aforizama “Popisivanje žrtava” Milenka Šarca iz Pljevalja i knjigu satiričnih priča “Izrazito dobre priče” Perice Jokića iz Berana.

Perica Jokic

Knjiga Perice Jokića je zapravo odabir od 203 satirične priče koji je izvršio poznati satiričar Milan Beštić iz Jokićevih knjiga: “Iskustva Roberta Nimanija”, “Ogledi Roberta Nimanija” i nedovršene rukopisne knjige “Saznanja Roberta Nimanija”, i to je upravo ono što je trebalo da se desi na polju kratke satirične priče.

“Kad god pomislite da je slika koju postavi Jokić nemoguća i banalna, u istom momentu shvatite da je i te kako moguća i da je stvarnost potpuno nepredvidiva. Stavljajući aktere u različite situacije, pisac svakom novom rečenicom iznenađuje čitaoca. Osobenim modelom pripovijedanja i ritmom vodi satiričnu priču na jedan potpuno viši nivo gdje nema podilaženja publici, niti aktuelnim ciljnim grupama. Umjesto prepoznatljivih likova i hronotopa naše svakodnevice, Jokić nam nudi junake snažno obilježene apsurdnim doživljajem svijeta, u čijim se vizijama izokrenutost pojavljuje kao jedino konstantno svojstvo slike svijeta koji nam se pojavljuje pred očima. Suprotno očekivanjima, na zatečeno stanje reaguje se sasvim hladnokrvno i uzdržano, reklo bi se – u potpunosti sviklo na svijet okrenut naglavačke”, istaknuto je.

Perica Jokic tipar

Priče su potpuno jasne, sa konkretnim završetkom koliko god on bio iznenađujući i neočekivan. Opredijelivši se za ovakav pripovjedački izraz, uz to, isključivo književni, Perica Jokić uspio je da postavi preciznu dijagnozu savremenog trenutka u kojem se oguglalo na sunovrat svih vrijednosti. Jokić je na taj sunovrat uspješno odgovorio svojim kratkim pričama objedinjenim u predmetnoj knjizi. Ispitujući koliko kratka priča može da bude kratka, Jokić je uspio da zaokruži svoje djelo o kojem će se, uvjereni smo, dugo pričati, zaključeno je u Obrazloženju.

Perica Jokić je rođen 11.aprila 1962. u Vitini. Osnovnu i srednju školu završio je u Beranama, a Filološki fakultet u Prištini, na odsjeku za srpski jezik i književnost.  Do sada je objavio: Pametniji popušta (1996), aforizmi, Ti si moj genije (1996), roman u baladi, Doručak za Emu (1997), drama, Tačno u podne (1998), antologija radio aforizma, Lift (1999), drama, Pričam ti priču (2013), satirične priče, Iskustva Roberta Nimanija (2014), satirične priče, Ogledi Roberta Nimanija (2015), satirične priče, Svemirski dnevnik (2015), roman, Strogo za javnost (2016), aforizmi i zakoni, Herbarijum humora i satire (2016), novinski isečci, elektronsko izdanje, Izrazito dobre priče (2017), satirične priče i Saznanja Roberta Nimanija (2018), satirične priče. Svoje radove je objavljivao u novinama: Večernje novosti, Politika ekspres, Arena 92, Huper, Jež, Ilustrovana politika, Enigmatika, Razbibriga, Potpis, Žuč, Golać, MaxMinus magazin… Prevođen je na ruski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Bavio se novinarstvom i radio osam godina kao novinar i snimatelj podgoričke MBC Televizije. U tom periodu je za njihov dnevnik napravio preko četiri stotine priloga i šezdeset polusatnih emisija. Zastupljen je u velikom broju zbornika i antologija i višestruko je nagrađivan, pored ostalog i dvostrukom “Minimaksovom kravatom” za popularizaciju emisije Tup-Tup. Član je Društva književnika Beograda. Živi i radi u Beranama.

Tekst: Anđela Suvajac

Fotografije: Arhiv SPONE

TEMPLEJT na srpskom800

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim