Umjetnost spojila ljude na Njegoševom trgu

avgust 02 2018

U organizaciji Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, Opštine Berane, već petu godinu, u okviru beranskog kulturnog ljeta,  30.jula održan je kulturno-umjetnički program "Ladica đinđuva po trgu prosuta“.

Tokom dana na Njagoševom trgu tekla je likovna radionica (slikanje, vajanje, crtanje, oslikavanje murala i predmeta raznim tehnikama) koja je okupila akademske slikare i zaljubljenike u likovnu umjetnost. Akrilnim , uljanim i fasadnim bojama, ugljem, kredama, olovkama, dekupažom,umjetnička djela stvarali su: Mira Garčević, Boris Boro Vujović, Ivona Đukić, Filip Radojević, Željko Obradović, Milovan Marić, Emilija Zečević, Branislav Jolić,kreativni tim Slobodanke Bobe Boričić, Novo Brakočević, Slaviša Đino Đinović, Nikola Nedović, Ado i Sanja Rugovac. Doprinos su dali i najmlađi posjetioci likovne kolonije.

Nakon likovne kolonije, zbog vremenskih neprilika, izložba radova održana je u Polimskom muzeju, kao i poetsko-muzički dio manifestacije.

U prepunoj galeriji Polimskog muzeja svoje i stihove poznatih autora i monologe govorili su: Darko Jovović, novinar i pisac, Mirsada Mira Garčević, spisateljica, Paola Iritano i Vasko Dragović, glumci Pozorišta Centra za kulturu Berane, Goran Bjelanović, reditelj i pisac, Predrag Peđa Vukojević, gostujući član Beranskog pozorišta. Posebnu pažnju zavrijedila je gošća, beogradska glumica, koja živi i radi u Stokholmu, Jelena Mila Ivanišević. Dugi aplauz izmamila je monologom iz predstave Carica Jelena.

IMG 3527

Svojim glasom oduševile su, kao i prethode četiri godine, pjevačke grupe "Gorske oči“ i "O dive bell canto“ iz Berana, a muzičku pratnju  pomogla je uz gitaru Nikolina Dobrašinović. Trio violine Niže muzičke škole, u sastavu Tea Lekić, Amila Ašimović i Nastasija Zogović, nastupao je sa dvije kopozicije.

IMG 3471

Zahvaljujući  kompaniji "Plantaže 13.jul“ uz muziku, pjesmu i poeziju gosti su degustirali vino, a pekara "Marković“ za najmlađe učesnike obezbijedila je kolače.

Zahvaljujući prijateljima manifestacije, Pab Štabu, Кafe baru Bistro, Кuća Baru, Garaž Baru, DOO Desetka i medijskom sponzoru Radio Berane, ova manifestacija zauzela je visoko mjesto na ljestvici kulturnih dešavanja u Beranama, ali i povezala ljude, sklopila nova prijateljstva, obnovila ona stara i najavila buduću saradnju sa kulturnim stvaraocima.

Кako "Ladica“ nosi mnogo širu poruku od jednodnevnog program, kroz ovu manifestaciju čiji je koncept: umjetnost na ulici, u narednim godinama biće urađeno nekoliko murala na većim javnim površinam, a Opština Berane za narednu godinu budžetom će opredijeliti sredstva za tehničku dokumentaciju i rekonstrukciju čitavog Njegoševog trga. Кao znak radova koji su na trgu izvođeni prethodnih dana, ali i kao najava budućih radova, na simboličan način, umjetnik Slaviša Đinović oslikao je građevinska kolica i tako još jednom pokazao da granice u umjetnosti ne postoje. Кolica su uručena našoj sugrađanki, gospođi Radi Popović koja je tokom izvođenja radova na trgu ustupila dio građevinskog materijala, zaključuje se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane.

Tekst saopštenja Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane

Foto: Opština Berane

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim