Međedović Begović: Oduzmimo diplome srama i neznanja

februar 21 2018

Fatima Medjedovic BegovicKoordinatorka Ženske organizacije “Feniks” iz Berana, Fatima Međedović - Begović pozvala je nadležne državne organe, ali i institucije koje im mogu pomoći, da istraže sumnjive diplome, oduzmu ih, a odgovorne kazne za njihovo izdavanje i korišćenje.

Ona je u dostavljenom obraćanju javnosti upozorila na sumnju da postoji njihov veliki broj i da je to pojava koja je rasprostranjena ne samo u Beranama ili Crnoj Gori, već na području čitave bivše SFRJ.

Međedović - Begović je iznijela tezu da u tome prednjače Srbija i Crna Gora, ističući da se na rješavanju pomenutog problema, za koji, kako je kazala, svi znaju, ništa ne preduzima.

Fatima Medjedovic Begovic

„Kao anegdota, neka nam posluže riječi gospodina Milovana - Miša Miljanovića, koji je ukazao kako pojedini, visokopozicionirani, političari u BiH dolaze do fakultetskih diploma. Tako je, naveo je Miljanović, negdje pred sam završetak rata u BiH, ili nešto malo po završetku, jedan visokopozicionirani političar, koji je imao završena četiri razreda osnovne škole, poželio da ima fakultetsku diplomu sa zvanjem diplomirani pravnik. Jedan od njegovih prijatelja, sa jednog od univerziteta (hajde, da ne kažem naziv) učini mu uslugu, ali napravi grešku. Umjesto dip. pravnik on mu pripremi diplomu dipl. ecc, a ovaj kada je dobi požali se prijatelju i tužno mu saopšti "ja mislio da budem pravnik, a ono ispade da sam ekonomista". Mislio sam da je to izmišljena priča, ali sam se uvjerio da nije kada mi je predočena brošura u kojoj su navedene generalije političara koji nas predstavljaju, a u kojoj je za navedenog navedeno da posjeduje visoku stručnu spremu sa zvanjem dipl.ecc. Zanimljivo u svemu ovome je to, što niko od onih koji su do diplome sa ovim zanimanjem, došli mukotrpnim radom, a među njima je bilo i doktoranata, nije reagovao, premda sam na tome, u nekoliko navrata, insistirao. Ovo dovoljno pokazuje u kakvom je sunovratu naše školstvo (mislim na području cijele bivše, nekada srećne države Jugoslavije), a čiji je produkt ovako "uspješna privreda" i druge grane djelatnosti”, istakla je Fatima Međedović Begović izjavu Miljanovića.

Prema njenim navodima, ova izjava bi mogla da predstavlja “preambulu” dešavanja, ali i nekog dokumenta koji bi ukazao na ozbiljnost problema. Međedović - Begović tvrdi da ništa bolje stanje nije ni u drugim bivšim republikama, danas državama, bivše SFRJ, dodajući da u tome prdnjače Srbija i Crna Gora.

“Ništa se ne preduzima od strane nadležnih organa. Poneka nevladina organizacija se osmeli da o tome piše. Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, traže uvid. No, predstavnici institucija u čijoj personalnoj dokumentaciji se čuva na desetine i desetine “fakultetskih diploma”, postavili su bedem otpora da se ne sazna istina. Velika najezda, knjiženja  lažnih  fakultetskih diploma i rješenja  o radu sa VII stepenom - je uoči izbora u svakom gradu Crne Gore i okruženja. Posebno je izražena pomenuta pojava u Beranama, takođe uoči lokalnih izbora održanih četvrtog februara 2018. godine.  Novinari o ovoj sramnoj pojavi, skoro i ne pišu”.

Ona je istakla da, izgleda, nikoga ne interesuje što je poremećen sistem vrijednosti, što nam neznanje i kršenje zakona vlada u većini institucija.

“Pozivamo sve nadležne institucije (MUP CG, Vrhovno državno tužilaštvo CG, Ministarstvo prosvjete, MUP-CB Berane, Osnovno tužilaštvo Berane, Opštinu Berane, medije, časne gradjane/ke da nam  pomognu  u iskorijenjenju  ove sramne pojave. Da se oduzmu lažne fakultetske diplome, kazne odgovorni u institucijama koji ih čuvaju, kao i fakulteti koji su izdali diplome srama i neznanja. Jer, ovo je žalost i tuga”, zaključila je Fatima Međedović – Begović, obraćajući se javnosti u ime beranske Ženske organizacije “Feniks”.

Saša Radunović

001 a TEMPLEJT na srpskom

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim