COP28 poziva na napuštanje korišćenja fosilnih goriva

decembar 13 2023

Međunarodna zajednica je po prvi put na jednoj konferenciji UN o klimi pozvala na napuštanje fosilnih goriva. Učesnici konferencije u Dubaiju izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Učesnici Svetske konferencije o klimi (COP28) u Dubaiju suglasili su se oko zajedničkih zaključaka. U njima se po prvi put poziva na napuštanje korišćenja fosilnih goriva.

Predsednik konferencije, sultan Ahmed al Džaber, ustao je i počeo da aplaudira, rekavši ujedno da je reč o „istorijskom paketu“. To je jak akcioni plan za postizanje cilja ograničavanja zagrevanja na 1,5 stepen Celzijusa, rekao je sultan. To je cilj koji je međunarodna zajednica utvrdila 2015, a reč je o ograničavanju zagrevanja planete Zemlje na 1,5 stepen u odnosu na predindustrijsko doba.

S kompromisnim zaključkom pregovarači su dokazali „fleksibilnost“ i dali prednost „zajedničkim pred sopstvenim interesima“, rekao je Al Džaber.

Napuštanje fosilnih goriva

U tekstu se poziva na utrostručenje svetskih kapaciteta obnovljivih izvora energije i udvostručenje energetskog učinka do 2030. godine. No, u njemu se navode i „prelazni energenti“, kao što je zemni gas, odnosno sporna tehnologija izdvajanja i pohranjivanja ugljen dioksida.

U dokumentu se pozivaju države da napuste fosilne goriva i njihove energetske sisteme. Više od stotinu zemalja prethodno je zahtevalo dalekosežnu formulaciju o prestanku korišćenja nafte, gasa i uglja, ali to ipak nije izričito navedeno.

Tekst Predsedništva konferencije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavljen je jutros, a usvojen samo već nekoliko sati kasnije na plenumu.

Gutereš pozdravlja odluke

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je te zaključke. „Nauka nam kaže da je ograničavanje zagrevanja na 1,5 stepeni nemoguće bez napuštanja korišćenja fosilnih goriva. To je prepoznala rastuća i široka koalicija zemalja na COP28“, napisao je Gutereš na društvenoj mreži Iks. „Doba fosilnih goriva mora biti okončano – i mora se okončati pravedno.“

Sekretar UN za klimu Simon Stil pozvao je međunarodnu zajednicu na sprovođenje zaključaka iz Dubaija. „Sada sve vlade i preduzeća moraju bez odlaganja da sprovedu ta obećanja u praksi“, rekao je pred učenicima konferencije.

I nemačka vlada podržala je zaključke iz Dubaija. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je rekla da joj je „pao ogroman kamen sa srca“. Iz nemačke delegacije je saopšteno: „U nemačkoj delegaciji i kod ministarke spoljnih poslova vlada velika radost zbog toga što je svet odlučio da okonča fosilno doba.“

Uprkos tome što se radi o kompromisnom rešenju, Evropska unija je takođe izrazila zadovoljstvo. „Po prvi put nakon 30 godina sada možemo da dostignemo početak kraja fosilnog goriva“, rekao je evropski komesar za klimu Vopke Hekstra.

Ekološke i humanitarne organizacije ocenile su da su ti zaključci jasno poboljšanje u odnosu na prethodni nacrt i „važan signal“, ali su ih istovremeno i kritikovale kao nedovoljne.

Produženje svađe oko nafte, gasa i uglja

Ovaj sastanak na vrhu je produžen između ostalog i zbog svađe oko napuštanja korišćenja nafte, gasa i uglja. Naime, konferencija je trebalo da bude završena u utorak.

Nacrt zaključaka koje je u ponedeljak najpre predstavilo emiratsko Predsedništvo naišao je na odbacivanje velike većine učesnika, među kojima i Evropske unije. Njime se predviđalo samo „smanjenje“ korišćenja fosilnih goriva.

DW.com

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim