Bela Palanka u konkurenciji za “najmobilniju” opštinu u Evropi

septembar 24 2018

Nizom zanimljivih aktivnosti koje promovišu zdrave stilove života opština Bela Palanka obeležila je ’Evropsku nedelju mobilnosti’’, koja se održava svake godine od 16. do 23. septembra.

“Evropsku nedelju mobilnosti”  pod sloganom “Kombinuj i kreći se” u Srbiji je obeležila 21 opština, a Bela Palanka jedna je od sedam opština koje su aktivnosti organizovale tokom čitave nedelje tako da konkuriše za nagradu Evropske unije “European mobility week”.

bpalanka mobilnost 5

Predsednik opštine Bela Palanka Goran  istakao je da ta opština podržava manifestacije koje neguju zdrave stilove života i napore da se podigne svest gradjana o potrebi korićenja alternativnih vrsta prevoza.

“Naš doprinos inicijativi Evropske unije, pored brojnih manifestacija koje smo organizovali,  jeste i uvodjenje pešačke zone od  spomen biste Rajku Mitiću do Ekološko-rekreativnog centra ‘’Banjica’’. Ova pešačka zona olakšaće kretanje pešaka a naročito dece, starijih i osoba sa invaliditetom”, izjavio je Miljković.

bpalanka mobilnost 6

On je istakao da opština Bela Palanka ima uredjenu sportsku infrastrukturu i stručnjake iz oblasti sporta tako da je uspešno organizovala sve planirane aktivnosti u okviru obeležavanja “Evropske nedelje mobilnosti”.

“Prva u nizu manifestacija bilo je takmičenje za decu u vožnji bicikla i rolera, pod nazivom ''Dan na točkovima'', a sledećeg dana usledila je pešačka tura za decu predškolskog uzrasta novom pešačkom zonom. Usledio je potom biciklistički poligon na temu ''Pravilno ponašanje u saobraćaju'' na poligonu Ekološko-rekreativnog centra,  promotivne aktivnosti za učenike osnovnih i srednje škole,  i biciklistička tura i izlet u prirodu. U cilju promovisanja novih obeleženih staza, za ljubitelje prirode organizovan je uspon na brdo Veliko Kurilo”, rekao je Miljković.

bpalanka mobilnost 1

Prema Miljkovićevim rečima, “ Evropska nedelje mobilnosti” u subotu je obeležena akcijom ‘’Dan bez automobila'' i krosom glavnom ulicom  pod nazivom ''Trka bez točkova''.

Procenjuje se da je u različtiim manifestacijama organizovanim minule nedelje u Beloj Palanci učestvovalo više stotina žitelja tog mesta, prvenstveno dece i mladih.

Piše: B.Ljubisavljević

Tekst je deo projekta „Skriveno blago Bele palanke“ koji sufinansira opština Bela Palanka sredsvima iz sopstvenog budžeta.

 

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim