Nagrade mlade publike

maj 01 2018

Prestižna evropska kulturna manifestacija izbor Nagrade mlade publike (Young audience award), po prvi put se održava u Nišu u nedelju, 6. maja u bioskopu Cineplexx.

Manifestacija se simultano održava u čak 36 država Evrope i u svakom od gradova – među kojima su i Brisel, Berlin, Beč, Rim, Prag, Luksemburg, Amsterdam, Atina, Bratislava, Barselona, London – oformiće se učenički žiri koji će pogledati nominovane filmove i glasati za svoje favorite.

Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a ove godine će je po prvi put predstavljati Niš.

Događaj će se organizovati u nedelju, 6. maja od 9.30 do 18.30 časova, a namenjen je deci uzrasta od 12 do 14 godina koji će tokom celog dana u ulozi žirija imati priliku da pogleda tri nominovana filma i zajedno sa svojim vršnjacima širom Evrope donese odluku o dobitniku Nagrade mlade publike.

Nominovani filmovi za 2018. godinu su film švajcarsko-italijankse koprodukcije "Devojčica u letu" (Girl in flight) , finski "Revolucija drvenog konjića" (Hobbyhorse revolution)  i francuski „Vale“ (Wallay), čije vam sinopsise dostavljamo u prilogu.

U pauzama između projekcija filmova, članovi žirija će uz stručne moderatore, profesionalce iz sveta filma, učestvovati u razgovorima i radionicama, a nakon zadnje projekcije mlada publika će glasati  za najbolji film po svom izboru.

Vrhunac dana biće večernja ceremonija tokom koje će mladi gledaoci-prezenteri uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom Pesme Evrovizije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je od strane Evropske filmske akademije sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Događaj u Srbiji sprovodi pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a organizatori programa su Slobodna Zona Junior u saradnji sa lokalnim partnerima – Odbora za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar, te u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš.

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim