CESID i Evropski progres: Gradjani zadovoljniji kvalitetom života

januar 30 2018

Stanovnici 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije zadovoljniji su kvalitetom života i radom lokalnih samouprava u odnosu na pre četiri godine, odnosno sedam godina, ali postoji puno prostora za napredak i standardu gradjana i funkcionisanja opština i gradova, pokazali su rezultati danas predstavljenog istraživanje CESID-a i razvojnog programa Evropski progres.


Ivo Čolović iz CESID-a kazao je u Nišu da je u istraživanju koje je uradjeno krajem 2017. godine učestovalo 8.300 ljudi sa područja 34 opštine.

Prema njegovim rečima dva osnovna pitanja na koja su gradjani odgovarali su zadovoljstvo kvalitetom života i  komunikacija sa opštinskim organima.

Čolović je podsetio da je CESID istraživanja na te dve teme radio i 2010. godine i 2013. godine.

"Vidimo trendove poboljšanja, ali ima mnogo mesta za napredak. Reč je o delovima Srbije u kojima je plata za 30 odsto manja od republičkog proseka, a većina opština kaska za ostatkom zemlje po kvalitetu života i materijalnom standardu", istakao je Čolović.

On je kazao da će lokalne samouprave i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dobiti rezultate istraživanja.

"Nadamo da će ih iskoristiti kao smernice za poboljšanje rada državnih službenika i definisanje lokalnih politika koje mogu da pomognu da se poboljša zadovoljstvo gradjana političkom i materijalnom situacijom", istakao je Čolović.

Nacionalni menadžer Evropskog progresa Marko Vujačić rekao je da će rezultati istraživanja poslužiti tom razvojnom programu kao mehanizam za procenu kvaliteta i delotvornosti dosadašnjeg  rada.

"Rezultati istraživanja pokazuju da je većina trendova pozitivna i to je ohrabrujuće. Medjutim, nije u svim lokalnim samoupravama situacija idealna. Ima opština gde jedna trećina gradjana daje pozitivnu ocenu na postavljena pitanja, a negde su to dve petine gradjana", izjavio je Vujačić.

Istraživanje CESID-a i Evropskog progresa pokazalo je da gradjani na jugu Srbije smatraju da je poljoprivreda oblast u koju bi najviše trebalo ulagati, a posle nje je to laka industrija.

Istraživanje je takodje pokazalo da bi u cilju poboljšanja kvaliteta života prvenstveno trebalo ulagati u zdravstvo i izgradnju vodovoda i kanalizacije, a da su najveći bezbednosni problemi na ovim prostorima loša infrastruktura, psi lutalice i kriminal.

Piše: B.Ljubisavljević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim