Istraživanje o slučajevima potencijalne torture organa vlasti Foto: S. Djordjević

Istraživanje o slučajevima potencijalne torture organa vlasti

maj 25 2017

Centar za ljudska prava Niš najavio je danas da započinje istraživanje koje je vezano za slučajeve potencijalnog zlostavljanja, torture i drugih vidova nečovečnog postupanja organa vlasti.

"Za žrtve potencijalnog zlostavljanja Centar će obezbediti besplatnu pravnu pomoć u delu podnošenja krivične prijave", najavljeno je iz te nevladine organizacije.

Dodaje se i da gradjani Jugoistočne Srbije "koji su u poslednjih godinu dana bili subjekti mučenja i ponižavajućeg, nehumanog postupanja ili kažnjavanja za vreme  boravka u policijskim stanicama ili u pritvoru, i zatvoru, mogu da se jave Centru koji će im pomoći da lakše ostvare svoja prava".

Neophodno je da se same osobe ili članovi njihovih porodica obrate Centru za ljudska prava i dostave dokumentaciju koja se odnosi na lekarske nalaze i uverenja, službene belške i krivične prijave..."Mi ćemo proceniti da li ima dovoljno dokaza da podnesemo krivičnu prijavu i pratićemo faze odlučivanja tužilaštva", kaže koordinator projekta Lidija Vučković.

U Centru su naveli i da će im informacije o praksi biti od koristi da na osnovu njih prikupe i podatke o radu ili eventualnim nedostacima u sistemu koji treba da budu unapredjen. U okviru Saveta Evrope radi Evropski komitete za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koji obavlja svoju delatnost po načelima i odredbama Evropske konvencije za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. Republika Srbija je ratifikovala pomenutu konvenciju i samim tim se obavezala na njenu primenu.

Gradjani se mogu javiti na telefon: 018 524 332 ili da dokumentaciju pošalju putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim