Drugi krug podrške za preduzetnike

oktobar 07 2019

Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima. Za pomoć u poslovanju mogu da konkurišu mikro i mala  preduzeća koja se bave proizvodnjom.

Evropska unija nastavlja da osnažuje privrednike u Srbiji. U saradnji sa Vladom Republike Srbije  ovog puta obezbedili su 2,5 miliona evra za podršku biznisu. Prva info-sesiji koja je održana u niškom hotelu New City okupila je veliki broj zainteresovanih.

Zahvaljući programima podrške firma S2N Pro Trade  iz Sokobanje uspeva da posluje pozitivno i opstaje na tržištu.  Predstavnik Srećko Živanović kaže da planiraju da prošire asortiman i da pored higijenskih krenu sa proizvodnjim i takozvane “papirne galanterije”. Potrebne su im nove mašine, te očekuju da će baš uz pomoć ovog programa moći da ih kupe.EUPRO Nis 02

Milica Korać iz EU PRO  programa istakla je da ovog puta mogu da konkurišu preduzeća koja posluju do pet godina, bave se proizvodnjom i koja su registrovana u periodu od 2014. do 2018. godine.  Jedno pravno lice može da dobije od 10 do 70 hiljada evra. Važno je naglasiti da korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra. Sav novac mora se iskoristiti za nabavku opreme.

“EU PRO program je prepoznao značaj malih i srednjih preduzeća i njihovom doprinosu privredi zemlje. Očekujemo da će ove mere doprineti boljem poslovanju i otvaranju radnih mesta”, kaže Korać.

Aktivan status preduzeća, poslovanje bez blokade i  barem jedan zaposleni, samo su neki od uslova za konkurisanje.EUPRO Nis 03

Nakon Niša, program će biti predstavljen i u Pirotu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, na Zlatiboru, u Kragujevcu, Šapcu, Kraljevu, na Srebrnom jezeru, u Novom Pazaru, Kruševcu i Zaječaru. Organizatori očekuju da će odabrani kandidati biti poznati početkom marta. Poziv je otvoren do 10. novembra 2019. godine. Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentaciji za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO programa. 

Tekst: Milica Milojević Kostič

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim