Jovanoski: Bugari traže “hleba preko pogače”

decembar 11 2019

Ako je "Makedonsko pitanje" skoro dva veka aktuelno na međunarodnoj sceni, hteo neko ili ne, samo po sebi se nameće pitanje, kako onda za neke Makedonija ne postoji.

 Ako su za bugarsku i grčku politiku, pa i za druge, Makedonci Titova tvorevina, čini se da oni zaboravljaju da je Tito na ove prostore "došao" znatno kasnije, i da on nije izmislio Makedoniju i Makedonce, jer su oni postojali i pre njega, dižući razne ustanke protiv svojih porobljivača. Pored toga, o Makedoncima je pre Tita ugledni britanski političar Vilijam Gledston, davne 1897. godine između ostalog rekao: "A zašto Makedonci nemaju Makedoniju, kao što Bugari imaju Bugarsku, a Srbi Srbiju?”, čime je još tada pokrenuto "Makedonsko pitanje". 

 Zašto i danas, posle toliko vremena Bugarska (o Grčkoj sledeći put), bez ikakvog stida kaže da Makedonci ne postoje, već da su Bugari? I da su makedonski velikani bugarskog porekla, i da ove dve zemlje imaju zajedničku istoriju?  

 Većina Makedonaca inače, koji ramišljaju svojom glavom ne prihvataju menjanje istorije po meri bugarske politike, koja zadovoljava svoje apetite razno - raznim ucenama i neistinama. 

Kada smo kod toga, treba reći da makedonska narodna tradicija kaže: "Istina je kao igla. Ona se ne može strpati u džak i sakriti. Ona će kad- tad ugledati  svetlost dana". 

Tako su svetlost dana ugledali mnogi dokumenti koji na najbolji mogući način demantuju sadašnju bugarsku politiku i koji potvrđuju da Bugari zaista traže preko hleba pogače, a pričaju i o sebi. Kad smo kod toga, nek mi ispričaju bugarski političari na koga je pucao Duško Naumoski 11. 10.1941. godine u Prilepu. Na bugarskog vojnika ili na glinenog goluba? 

Po bugarskoj filozofiji se izgleda puca na oslobodioce, a ne na okupatore. Možda je Duško "pogrešio" pa nije prepoznao bugarskog "turistu", koji je sa puškom, umesto sa kamerom došao u grad ispod Markovih kula. Ili neka mi ispričaju zašto su poubijali puno makedonskih rodoljuba, kada su bili deo fašističke koalicije. Sigurno ne za poboljšanje makedonske "turističke" ponude. Svašta!!! 

Ovakvih bugarskih "bisera" je puno, kako što je puno i svedočanstva o njima. Pred Vama je samo mali deo tih dokumenta, koji potiču iz njihovih i stranih arhiva. Prosudite sami. 

Autor: Z. Jovanoski

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim