Kontroverzni izbor direktora deset najvećih javnih preduzeća?

oktobar 02 2017

Gradsko veće Niša razmatraće sutra predlog Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora 10 najvećih javnih preduzeća u Nišu, koji je inače pratio niz primedbi pojednih kandidata, sindikata, opozicije, medija i dela javnosti.

Neki od njih podneli su krivične prijave protiv komisije, pozvali policiju da proveri konkursna dokumenta, zahtevali poništenje konkursa, a sve to pratilo je previranje unutar SNS-a, koji, prema nezvaničnim ocenama, kontroliše ovaj izbor. Ukoliko gradski većnici, uprkos primedbama, budu prihvatili predlog Komisije o budućim direktorima, o njemu će se u sredu 4. oktobra izjasniti Skupština grada.

skupstina nisa direktori

Izvori Danasa tvrde da čitav konkurs navodno presudno kontroliše niški poverenik SNS-a Zvezdan Milovanović, pretežno preko predsednice Komisije Olivere Igić, koja mu je, kako sam „priznaje“ Danasu, lična prijateljica, „ali ne i kuma“, kako se može čuti u delu javnosti. U petočlanoj Komisiji- koja bi trebalo da bude nezavisna i od političkih stranaka, nalazi se predsednik Opštinskog odbora SNS gradske opštine Medijana Srđan Jovković. Uprkos tome što Zakon o javnim preduzećima insistira na nezavisnosti članova Komisije u odnosu na kandidate, član niške Komisije je Nikola Cvetković, koji je zaposlen u niškom vodovodu Naissus, čiji se direktor bira.

Najviše primedbi na kršenje propisa i procedure stiglo je upravo u vezi sa izborom direktora JKP Naissus. Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša i funkcioner SNS-a, koji je aplicirao na konkursu za izbor direktora Naissusa, zahtevao je od Gradskog veća i Skupštine grada da postupak za izbor direktora tog preduzeća bude poništen jer je Komisija prekršila Uredbu Vlade Srbije o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća. On je precizirao da Komisija nije imala stručno lice koje bi obavilo proveru stručnih znanja i veština klandidata, a da ta znanja i veštine nisu proveravani standardizovanim testovima, niti je proveravano njihovo znanje stranog jezika i rada na računaru, što Uredba nalaže. Umesto toga, sa kandidatima je obavljen „samo usmeni razgovor, sa četiri kratka pitanja“ od strane predsednice Komisije, koja je nestručna za oblasti kojima se ta preduzeća bave.

Drugi kandidat za direktora Naissusa Jovan Momčilović zatražio je da „nadležni organi“ provere dokumentaciju o visokom obrazovanju Dejana Andrejevića, aktuelnog direktora tog preduzeća, kome je Komisija „dala“ najviše bodova na ovom konkursu. I Momčilović i UGS Nezavisnost tvrde da prvorangirani Andrejević nema pet godina radnog iskustva na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje, te tako ne ispunjava ni elementarni konkursni uslov predviđen Zakonom o javnim preduzećima. UGS Nezavisnost je zbog toga podnela i krivičnu prijavu protiv predsednice Komisije Igić osnovnom javnom tužilaštvu, optužujući je da je zloupotrebila položaj odgovornog lica, odnosno prekršila Zakon o javnim preduzećima, Uredbu Vlade o merilima i Zakon o opštem upravnom postupku. Ovaj sindikat je čitav konkurs za izbor direktora javnih preduzeća nazvao „lakrdijom, brukom i ruganjem zakonu“.

Direktor Tržnice i jedan od kandidata za novi direktorski mandat Radovan Milojević je, pak, zahtevao od Komisije izuzeće njenog člana Jovkovića zbog toga što je Jovković „od njega tražio da mu nevenčanu suprugu, koja u tom preduzeću radi na određeno vreme, zaposli kao savetnicu direktora“. Jovković je u medijima negirao da se to dogodilo, a Milojević  objasnio da je Jovkovićevu ucenu odbio, što je uticalo da ocenjivanje bude “neobjektivno, pristrasno i neregularno”. Direktor Tržnice se nije našao među tri prvorangirana kandidata za sledeći mandat.

Kompletan rad Komisije se, takođe, odvijao iza čvrsto zatvorenih vrata, a predstavnici medija koji su pokušali da prisustvuju nekim od sednica „zamoljeni“ su da izađu jer, po objašnjenju Igićeve, „kandidati nisu javni funkcioneri, te Komisija nije ovlašćena da javno saopštava njihove lične podatke“. Prve informacije o rezultatima svog rada Komisija je objavila tri meseca nakon početka izbornog postupka, kada je objavila listu sa po tri prvorangirana kandidata za deset preduzeća. Pre toga te rang liste objavio je Gradski portal 018, koji je u vlasništvu funkcionera SNS-a Nikole Panića.

Poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović smatra da sve te promedbe „nisu propusti“. Izborni proces je, kaže, vodila konkrsna komisija koja je zakonito izabrana od strane Skupštine grada, a članstvo u Komisiji funkcionera SNS-a ili zaposlenog u javnom preduzeću čiji se direktor bira je „u skladu sa Statutom grada Niša i Zakonom o javnim preduzećima“ i „nije negativno uticalo na rad komisije“. On ocenjuje da je izborni postupak bio „transparentan u granicama koje zakon propisuje“, iznoseći istovetan stav kao predsednica Komisije Igić o „pravu na tajnost ličnih podataka učesnika konkursa“.

- Nije tačno da sam ja imao presudan uticaj na proces izbora kandidata za direktore. Sastav komisije je odraz snaga koalicionih partnera koji imaju skupštinsku većinu, i samo je tu bilo politike, što je po zakonu. Dalji rad komisije je bio bez političkih uticaja. Tvrdim da je na ovom konkursu sve bilo zakonito i transparentno. A prilikom svakog konkursa više je nezadovoljnih jer je samo prvi na listi zadovoljan. Deset je zadovoljnih i sto nezadovoljnih- kaže on za Danas, dodajući da je njihovo nezadovoljstvo „razumljivo, ali ne i opravdano“.

Zamenik gradonačelnika Niša Banđur, koji je i sam učestvovao na konkursu, međutim, upozorava na činjenicu da je na rad Komisije „pristigao je veći broj prigovora kandidata, koji se odnose na sve faze rada Komisije, a posebno na fazu ocenjivanje kandidata u razgovoru sa Komisijom, sto na ukupan rezultat kandidata utiče sa 50 odsto“.

- Za sada, recimo, osim Komisije niko nema uvid u dokumentaciju koju su kandidati dostavljali na konkurs, i čije ocenjivanje predstavlja prvu polovinu ukupne ocene kandidata. Postavlja se pitanje koje je kriterijume koristila Komisija za prihvatanje priložene dokumentacije? Da li su ti kriterijumi bili toliko labavi da su u istu ravan stavili kandidate koji objektivno ispunjavaju zakonske uslove i one koji su samo odnekud pribavili papir da „ispunjavaju uslove“? Komisija nije proveravala validnost dokumentacije, a niko nema pristup dokumentaciji za koju se sumnja da bi prošla ozbiljnu policijsku proveru- ocenjuje on za naš list.

Gradsko veće bi od tri prvorangirana kandidata za svako preduzeće trebalo da izabere jednog- a to je ukoliko nema ničeg spornog, obično prvi na listi, te da rešenje sa njegovim imenom dostavi Skupštini. Ukoliko direktori ipak ne budu izabrani, biće predloženi vršioci dužnosti, pošto mandati aktuelnih direktora ističu u utorak 3. oktobra. Na konkurs, inače raspisan u julu, javilo se 120 kandidata.

Piše: Zorica Miladinović    DANAS

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim