Hotel ”Ambasador” nadomak novog početka sa pet zvezdica

novembar 26 2017

Rekonstrukcija hotela “Ambasador“ u punom je jeku i  već se nazire da će ovaj simbol grada Niša, kada radovi budu završeni, biti jedan od onih objekata kojim će se grad ponositi.

Arhitekte  arhitektonskog biroa „Alterno INC“  iz Niša  koji su izradili projekat rekonstrukcije istakli su za Medijski istraživački centar da će spoljašnjost „Ambasadora“ biti veoma malo promenjena, ali da se unutrašnjost hotela drastično menja i prilagođava zahtevima svremenih turista, pre svega poslovnih ljudi.

Alterno Ambasador arhitekte

„Ambasador“ će, istakli su, do proleća dobiti moderno opremene sobe, apartmane i studije, spa i velnes centar, konferencijsku salu i sve ostale sadržaje koje treba da ima jedan hotel sa pet zvezdica. Prema rečima arhitekte Đorđa Kitića projekat rekonstrukcije uradjen  je tako da se hotel najpre zaštiti i vrati svojim korenima, a da se potom modernizuje.

Alterno Ambasador Cam01 Rev03

„Suština je da smo mi zaštitili objekat koji to zaista zaslužuje. „Ambasador“ je projektovan i građen 60-tih godina i u to vreme bio je nešto što je u svetu bilo potpuno „in“. Bio je u duhu svoga vremena, čak i nešto ispred svog vremena. Njegov izgled kod nas pogrešno svrstavaju u  komunističku arhitekturu, ali on nema veza sa njom već sa internacionalnim stilom koji je u tom trenutku bio u zamahu.

Alterno Ambasador Cam01 Rev06

Kao takav, taj objekat treba da bude spomenik kulture, odnosno spomenik jednog vremena u kome je naša zemlja bila važan i ravnopravan učesnik u razvoju arhitekture, ali i u razvoju Evrope i cele planete“, naglasio je Kitić. Prilikom izrade projekta rekonstrukcije, dodao je Kitić, ideja arhitekata iz biroa „Alterno INC“ bila je da objekat za koji smatraju da je i dalje veoma moderan, zaštite savremenim materijalima i tehnikama obrade, uz poštovanje propisa, ali bez ikakvih pompeznih detalja i dekoracija.  

Alterno Ambasador Cam01 Rev07

Kitić je kazao da se rekonstrukcija hotela radi najmodernijim materijalima u tehničkom smislu i u smislu bezbezbednosti, poput troslojnih stakala i itong multipor termoizolacionih ploča za fasadu.

Po završetku radova, rekao je on, „Ambasador“  će biti energetski efikasan, a za grejanje i hladjenje biće korišćene toplotne pumpe koje predstavljaju poslednju reč tehnike u savremenoj klimatizaciji. „Troslojna stakla kojim se zamenjuju stara stakla na kuli uklopiće se potpuno u okolinu zato što se radi o polureflektivnim staklima koja odaju sliku okolnih objekata. Italijani su izmislili ta stakla. Oni su ih postavljali u starim gradovima, tamo gde prave interpolaciju i grade neku novu zgradu,  da bi se na njenoj fasadi ogledala fasada stare arhitekture“, kazao je Kitić.

Alterno Ambasador Cam01 Rev01

On je istakao da će „Ambasador“ dostići nivo od pet zvezdica tako što će se njegova unutrašnja struktura bitno promeniti i sadržaji prilagoditi onome što predstavlja trend u svetu kada su u pitanju biznis hoteli.

Arhitekta biroa „Aleterna INC“ Dušan Nikolić rekao je za Medijski istraživački centar da će hotel imati sve ono što je nekada imao, ali i dodatne sadržaje koje savremeni hoteli sa pet zvezdica zahtevaju.

Alterno Ambasador Cam01 Rev04

„Sobe su do sada bile veoma male i bilo ih je čak 14 po spratu. Nakon rekonstrukcije na svakom spratu će biti po četiri sobe i po jedan studio i apartman. „Ambasador“ će imati ukupno 70 smeštajnih jedinica, počev od trećeg sprata.

Alterno Ambasador Cam01 Rev09

Na drugom spratu će se nalaziti savremeno opremljeni velnes i spa centar sa teretanom, a na prvom spratu se formira velika sala za konferencije sa prostorom za pauzu i kafe barom za poslovne korisnike. Na mezanin se vraća restoran koji je nekada radio i terasa koja je trenutno zastakljena. Na taj sprat se vraća u funkciju i svečana sala.

Alterno Ambasador Cam01 Rev02

U prizemlju hotela biće veliki hol sa kafe barom koji izlazi na Trg kralja Milana, a na poslednjem, 16. spratu opremiće se zajednički prostor sa terasom koji će uglavnom moći da koriste gosti hotela“, objasnio je Nikolić.

Alterno Ambasador Cam01 Rev10

„Ambasador“, dodao je Nikolić, ranije nije imao parking već je ceo prostor Trga kralja Milana služio za parkiranje. Sada će imati sopstveni parkig sa 35 mesta pošto je investitor za tu namenu kupio parcelu izmedju hotela i tržnog centra „Ambasador“.

Vlasnik i direktor kompanije "My place group", koja je novi vlasnik "Ambasadora", Ivan Spasić istakao je da će rekonstrukcija hotela biti završena do kraja aprila naredne godine, a već za maj je planirano otvaranje.

Kompanija "My place group", u čijem je vlasništvu i hotel “My place” na Nišavskom keju, kupila je hotel „Ambasador“  na licitaciji  juna 2016. godine za 97,3 miliona dinara. Prethodni vlasnik „Ambasadora“ zatvorio je hotel 2013. godine,  posle pola veka njegovog neprekidnog rada.

Autor: B. Ljubisavljević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim