Gosti poželjni, a smeštajni kapaciteti nedovoljni

jul 16 2017

Na održanoj promociji Nišville jazz festivala u Sofiji, ambasada Srbije i klub Majmunarnika poslužile su da se što više suseda pozove na festival koji će se održati od 10. do 13. avgusta u niškoj tvrđavi.

Niška tvrđava je dovoljno velika da primi sve goste, bilo iz Srbije, bilo iz inostranstva kojih iz godine u godinu ima sve više. Međutim, ono što je diskutabilno su smeštajni kapaciteti kojima Niš ne može da se pohvali. Iako je Ivan Blagojević, direktor Nišville festivala u ambasadi Srbije u Sofiji pozvao što više suseda da posete ovaj festival, postoji bojazan da neće moći da se smeste u Nišu.

nisvil sofija 7

                                                          Ivan Blagojević

 "Niš realno nema dovoljno mesta za goste sa strane i dođe li do boom-a, moraće takoreći domaća radinost da spašava stvar. Srećom da je niklo puno hostela, a u iščekivanju da neki značajni hoteli prorade, ja očekujem da će oni ići u okolne gradove gde ima mesta", kaže Ivan Blagojević.

 "Mi i sa smeštajem muzičara imamo problem. Tokom festivala verujem da neće biti mesta u gradu, a iz iskustva znam da se neki hosteli sve ranije i ranije bukiraju. A nama su od izuzetne važnosti hoteli visoke kategorije, jer mi imamo deo klijentele koji se ne zadovoljavaju hotelom sa manje od 4 zvezdice, a izvođači bi najradije svih pet. Zbog toga iščekujemo hotel poput Ambasadora jer se između ostalog, nalazi u samom gradskom jezgru", dodaje Blagojević.nisvil sofija 4

 Ovaj hotel će rekonstrukcijom dobiti potpuno novi izgled i biće pravljen tako da dobije pet zvezdica. "Da li će dobiti svih pet ili četiri znaće se po završetku radova, a kada naredne godine bude završen, umesto dosadašnjih 150 malih soba imaće 70 savremenih soba veće kvadrature i 12 apartmana što će biti od velike važnosti za goste poput izvođača jazz festivala, sportiste i poslovne ljude", rekao je Ivan Spasić, direktor i vlasnik "My place group", kupac Amabasadora, a u čijem hotelu se već godinama nalaze izvođači ovog festivala.

 Ivan Blagojević takođe objašnjava da bi i Niška banja bila od izuzetnog značaja ako bi zaživela, pogotovo sa aerodromom kakav sada imamo te da bi to bilo važno i za festival i za grad. Posebno zato što je za goste iz inostranstva sve više primamljiva ponuda koju im Nišville nudi, a to je jazz letovanje. 

nisvil sofija 6

 "Jazz letovanje isključivo stranci kupuju. To nije baš kvalitetan smeštaj, složićemo se, ali je 99 eura izuzetno povoljna cena, 4 dana punog pansiona u studentskom hotelu i komplet karata za Nišville, i tu su za sad stoprocentni kupci stranci, a domaći uglavnom kupuju u zadnji čas. Stotinak jazz letovanja smo prodali do sada, što je za kapacitete Niša ogromna stvar budući da se mi spašavamo koristeći studentski hotel", objašnjava Ivan Blagojević.

 Sudeći po reakcijama Bugara u veoma lepom ambijentu na otvorenom pod nazivom Majmunarnika, sigurno ćemo imati goste iz Sofije. Uživajući u piću i hrani, posetioci su uživali i u muzici niških bendova, džezu "Jayus Jazz-a", "Jazz Addicts-a" i bluzu "Benny Bricman band-a" koji su svojim notama najavili šta ih očekuje u vreme festivala. 

Tekst i foto: Jelena Đukić Pejić

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim