Izložba fotografija ‘’Vidimo se’’: Najlepši predeli Niša i okoline

januar 01 2020

Kako četvoro niških fotografa vide prirodne lepote ovog kraja, Nišlije i gosti grada imali su priliku da pogledaju poslednjeg dana u 2019-oj godini na izložbi na otvorenom, pod nazivom ‘’Vidimo se’’.

Najlepše i najuzbudljivije predele, turističke i sportske potencijale u okolini Niša, zabeležili su tokom prethodnih meseci fotografi Jelena Đukić Pejić, Saša Đorđević, Dušan Mitić Car i Vanja Keser. Nakon šest meseci koliko je trajao projekat, u centru grada su na otvorenom Nišlije i turiste upoznali sa Sićevačkom i Jelašničkom klisurom, Niškom banjom, Cerjanskom pećinom, spomen-parkom Bubanj i mnogim drugim prirodnim lepotama ovog kraja, koje su fotografisali iz, kako kažu, uglavnom neobičnih  uglova.

Ipak, na 50 izloženih fotografija nije bilo opisa, već su autori želeli da o njima lično razgovaraju sa građanima. Malo ko nije bar na kratko zastao da pogleda polje lavande, nasmejanog konja, osunčane planinske predele, zelenila i pojedine znamenitosti nadomak Niša. Autori su izložbu organizovali 31. decembra, u okviru manifestacije ‘’Niš u srcu’’ kada je u gradu bilo više turista koji su ovde želeli da isprate staru i dočekaju Novu godinu.

MIC Vidimo se 05

‘’Želeli smo da pokažemo da grad na Nišavi ima sve potencijale da bude svrstan na visokom mestu na lestvici najboljih destinacija u Srbiji’’, kažu autori izložbe.

Dodaju i da su u beleženju zanimljivih trenutaka i bajkovitih predela, i sami uživali. Izložbom su hteli, kako kažu, i da podignu svest lokalne samouprave i ukažu na mogući pravac razvoja turizma u Nišu.MIC Vidimo se 13

Prema podacima koje su za 2018. godinu izneli iz Turističke organizacije, više od 100.000 turista je posetilo Niš. Turisti ovde dolaze u sve većem broju pre svega zbog gostoljubivosti Nišlija, ali i zbog posete zdanjima od istorijskog značaja, muzejima, spomenicima, niškim manifestacijama.MIC Vidimo se 03

‘’Ako na sve to dodamo i prelepa izletišta i prirodna bogatstva u neposrednoj okolini Niša, u budućnosti bi Niš i okolinu moglo da posećuje još više turista’’, ističu autori.

Projekat ‘’Vidimo se’’ podržao je Sekretarijat za kulturu i informisanje Grada Niša, a nosilac projekta je Udruženje građana ‘’Medijski istraživački centar Niš’’ – MIC.

Piše: Miljana Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim