Sve više žena vlasnica gazdinstava

decembar 01 2018

Četrdeset žena sa područja opštine Svrljig dobilo je ovih dana  plastenike i sistem za navodnjavanje  u okviru projekta vrednog 2,8 miliona dinara koji su zajedno realizovali  agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, opština Svrljig i Udruženje žena „Etnoforum Svrljig“.

Osnovni uslov za dodelu plastenika bio je da su žene vlasnice poljoprivrednog gazdinstva što je, ispostavilo se motivisalo jedan broj porodica da preregistruju svoja gazdinstva i da žene postanu njihove vlasnice.

Predsednica Skupštine opštine Svrljig Tatjana Lazarević  kazala je da jeste bilo teško pronaći žene koje su vlasnice gazdinstva, a bave se poljoprivredom.

prekonoga plastenici tatjana lazarevic

„Za ovo podneblje nije uobičajeno da su žene vlasnice gazdinstva. Zbog toga smo morali  da neke žene motivišemo da gazdinstva prebace na svoje ime. Pošto je razlog bio poklon onda su  muškarci pristali da se odreknu  imovine u korist žena“, rekla je Lazarević.

prekonoga plastenici 1

Ona je kazala da učešće opštine Svrljig u projektu za nabavku plastenika za poljoprivrednice predstavlja primer rodnog budžetiranja.

„Moramo stalno voditi računa o tim kategorijama stanovništva prema kojima je potrebno usmeriti odredjenu količinu budžetskih sredstava. Nadam se da ćemo do 2021. godine krenuti u potpunosti sa rodnim budžetiranjem. To je  dugoročan i stalan proces“, istakla je Lazarević.

Rodno budžetiranje (ROB) je budžetska strategija razvijena osamdestih i devedesetih godina prošlog veka u Australiji, Velikoj Britaniji i Kanadi. Podrazumeva uvažavanje potreba svakog pojedinca, odnosno korisnika budžetskih sredstava i kreiranje politika i programa u skladu sa tim potrebama. Razlike u potrebama krajnjih korisnika budžetskih sredstava ne proizilaze samo iz pola, već i iz pripadnosti različitim socijalnim, etničkim, obrazovnim i drugim grupa. U Evropskoj uniji rodno budžetiranje se primenjuje nešto više od decenije, a naša zemlja je počela sa njegovi uvođenjem u decembru 2015. godine izmenama i dopunama Zakona o budžetkom sistemu. Zakon o budžetskom sistemu predviđa obavezno, ali postepeno uvođenje rodnog budžetiranja na svim nivoima najkasnije do 2020. godine.

Predsednica Udruženja žena „Etnoforum Svrljig“ Jelena Radojković istakla je za Medijski istraživački centar da je podela plastenika i preregistracija gazdinstva način da se žene ekonomski osnaže. 

prekonoga plastenici jelena radojkovic

„Žene dobijaju samopozdaje time što postaju vlasnice imovine. One nisu više samo fizička radna snaga koja se iskorišćava. Dobijanjem vlasništva postaju zaštićene i samostalne“, kazala je Radojković.

Drenka Dinić (60) iz svrljiškog sela Prekonoge, jedna od žena koja je dobila plastenik, izjavila je da se njen suprug nije „bunio“ zbog toga što je gazdinstvo preregistrovano na njeno ime.

„Suprug nije imaš ništa protiv jer odavno imam imovinu koja se na mene vodi. Dosta zemlje smo suprug i ja zajednički kupili, ali smo je upisivali na moje ime. Imam i njivu i pojatu koje su mi svekar i svekrva za života dali zato što sam bila dobar radnik i dobra snaja. Ni jedna druga žena u selu nije dobila od svekra i svekrve imovinu “, izjavila je Dinić.

prekonoga plastenici drenka dinkic

Ona je kazala da joj novi plastenik mnogo znači jer će moći da uveća proizvodnju povrća kojom se već bavi.

„Radila sam 15 godina u preduzeću, ali još nemam penziju. Čist sam poljoprivrednik. Imam jedan mali plastenik i veliku baštu, sadim papriku, krompir i luk.  Sve to prodajem na pijaci u Svrljigu, ali dolaze mi i stalne mušterije iz Niša. Volim da radim poljoprivredu, uživam u tome. Suprug mi  pomaže, a sin je otišao u inostranstvo da radi, dok snaja čuva unuke. Imaju dve devojčice koje idu u školu i devojčicu od sedam meseci“, kazala je Dinić.  

Narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić istakao je da su žene osim plastenika dobile i sistem za navodnjavanje i zaštitnu mrežu, a na proleće će besplatno dobit i rasad.

„Na ovaj način žene koje žive na selu imaće mogućnost da proizvode ne samo za sebe i svoju porodicu, već i za tržište. One će imati siguran plasman, jer će njihove proizvode otkupljivati zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“, izjavio je Miletić.

Predsednica opštine Svrljig Jelene Trifunović je podsetila  da je uz pomoć donatora opština i prethodnih godina podelila odredjeni broj plastenika ženama i sada je na predlog žena odlučeno da se kao vid pomoći ponovo podele plastenici.

Autor: B.Ljubisavljević

disclaimer min kulture selo

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim