Mobilne crkve kamionom stižu na željenu adresu Foto: S. Djordjević

Mobilne crkve kamionom stižu na željenu adresu

novembar 02 2018

Crkve "za poneti" od čelične konstrukcije, kamena i granita, koje se viljuškarom tovare na kamion i odvoze na željeno mesto, prave se u radionici porodice Mančić iz Gadžinog Hana kod Niša.

Građevina u koju može stati dvadesetak vernika sasvim je dovoljna za bogosluženja i verske obrede u selu od stotinak stanovnika. Nekada im je najbliža crkva bila desetine kilometara daleko, a danas crkveno zvono odzvanja i njihovim selom. Imaju gde da zapale sveću i pomole se. To je jedna od ukupno 12 mobilnih crkava koje je sa svojim majstorima do sada napravio šezdesetšestogodišnji Svetislav Mančić. 

crkve za poneti 03

Tržištu je ovaj proizvod ponudio pre 6 godina, nakon što se obradom kamena bavio pune 4 decenije. Tvrdi da je u Srbiji i okruženju jedini proizvođač prenosivih crkava, a one su iz njegove kamenorezačke radionice vožene stotinama kilometara daleko i danas služe vernicima na Divčibarama, Maljenu, u selima Semeteš kod Raške ili Rajićevo kod Vlasotinca...

"Došao sam na ideju da radimo mobilne crkve posle toliko godina iskustva, shvatio sam da imamo mnogo malih sela sa starim ljudima gde nema crkava. Ja sam te crkve namenio i enklavama na Kosovu, bolnicama, kasarnama, staračkim domovima", priča Svetislav. 

crkve za poneti 04

Posao, kako kaže, radi "uz blagoslov i po kanonima pravoslavne crkve". Dimenzije moraju da budu prilagođene transportu, tako da je površina crkve "za poneti" oko 16 kvadratnih metara. Transport je i najteži deo posla jer pri podizanju sa tla i spuštanju na lokaciju viljuškarom postoji šansa da se građevina teška 9 tona ošteti. Od porudžbine crkve, za koju se materijali pažljivo biraju, do isporuke na željenu adresu čeka se oko dva meseca. 

"Najvažnija je čelična konstrukcija koja će nositi sve, zatim dolazi oblaganje kamenom, pod je urađen od granita sa podnim grejanjem, gde možete da programirate željenu temperaturu da bi bilo toplo kada dođete na službu", objašnjava Svetislav.

Ovo zdanje ima i izolaciju od vlage i protivgromovnu konstrukciju. Unutrašnjost je ikonopisana, delom kako je propisano, delom po želji naručioca, a na podu se nalazi mozaik sastavljen od oko 800 delića kamena. Sve je, kažu majstori, onako kako treba da bude. 

"Obratio sam se vladiki niškom za mišljenje, njegov savet mi je puno značio. On je bio oduševljen, uputio nas je u neke tajne detalja koje nismo znali. Pokazao nam i pomogao nam puno", kaže Svetislav. 

crkve za poneti 12

Još jedna od prednosti ovakvih crkava je, priča Svetislav, to što se mogu više puta premeštati na nove lokacije. Njihovi kupci treba da budu spremni da izdvoje oko 15.000 evra, a uglavnom je reč o dobrostojećim ljudima koji žele da doniraju verske objekte svom selu.

Svetislav se nada da će uskoro napraviti prvu prenosivu crkvu za izvoz jer su se javili interesenti iz Crne Gore, Makedonije i Bugarske. 

Tekst: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

AA

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim