Školsko zvono samo za Nikolinu Foto: S. Djordjević

Školsko zvono samo za Nikolinu

septembar 07 2018

Škola u selu Dukat kraj Gadžinog Hana ponovo je otvorena ovog septembra, pošto sedam godina nije radila jer nije imala djake. 

U prostranu učionicu, sa starim globusom i desetak klupa i stolica ušle su ovog ponedeljka samo sedmogodišnja Nikolina Nikolić i njena učiteljica Milica Mikić.  

skola selo Duka 07

Nikolina je jedina u Dukatu "stasala" za polazak u prvi razred, ali je odluka školskih vlasti u Nišu bila da se u tom selu ipak začuje školsko zvono pošto će dvoje dece iz tog sela naredne godine poći u školu, a 2020. godine još dvoje. 

Tako je matična škola "Vitko i Sveta" iz Gadžinog Hana otvorila odeljenje u staroj školskoj zgradi i Nikolina je započela školovanje u selu u kome je rodjena.  

skola selo Duka 08

Stidljiva malena plavokosa i plavooka devojčica kazala je samo da joj je lepo u školi, dok učiteljica Milica Mikić veruje daće uspeti da joj nadomesti to što nema drugare u školi. 

skola selo Duka 09

"Nemam iskustvo u radu sa jednim detetom, ali verujem da neće biti problema. Trudiću se da joj bude što zabavnije u školi. Zajedno ćemo da učimo i vežbamo, ali i da se igramo", rekla je Mikić. 

Nikolinini roditelji Ivan i Jelica Nikolić kazali su da se nisu opšte dvoumili oko toga da njihovo dete treba da krene u školu u mestu u kome žive, bez obzira što će ove godine biti jedini djak. 

skola selo Duka 06

"Mislili smo da će morati da ide u susednu Zaplanjsku Toponicu, ali škola nam je izašla u susret i otvorila je ovde odeljenje. To nas je baš obradovalo", rekao je Ivan Nikolić. 

Jelica Nikolić rekla je da veruje da je njenoj ćerki bolje da bude u školi u Dukatu nego da putuje pet kilometara do susednog sela. 

skola selo Duka 04

"Morala bi da pešači, a preko zime je teško, pada sneg, duva jak vetar. Ovde joj je škola blizu. Voleli bi da škola nastavi da radi, da u nju krenu i naše dve mladje ćerke Andjelija i Maša".

Direktor Osnovne škole "Vitko i Sveta" Dragan Rančić rekao je da se zaposleni u toj školi raduju polasku svakog deteta u školu. 

skola selo Duka 03

"Zadovoljstvo nam je da približimo školu svakom detetu. Škola u Dukatu će narednih godina imati još dece i i to je razlog što smo je ponovo otvorili. Za tako male djake putovanje do susedne Zaplanjske Toponice bilo bi veoma problematično".

On je istakao da je u svim osmogodišnjim i četvorogodišnjim školama na području opštine Gadžin Han ove godine upisano samo 29 djaka prvaka, dok su iz osmog razreda "izašla" 54 učenika. 

"Broj učenika iz godine u godinu opada i to drastično. Ono što bi pomoglo da se tome stane na put su mali pogoni koji bi bili otvoreni u pojedinim većim mestima na području opštine. Tako bi se mladi ljudi zadržali na selu i povećao natalitet", rekao je Rančić.  

skola selo Duka 05

Broj osnovaca u kraju koji se nalazi u kotlini izmedju Suve planine, Seličevice i Babičke gore i koji je poznat kao Zaplanje, opao je ove godine ispod 300. U školskim klupama je 70-tih godina bilo oko 2.500 osnovaca.  

Dukat nije jedino mesto u Zaplanju sa jednim učenikom. Jednog djaka ima i škola u Taskoviću,  dok dva učenika ima škola u Gornjem Dragovlju, a osmorazredna škola u Velikom Krčimiru koja je 70-tih godina imala skoro 300 djaka, ove godine ima svega četiri učenika. 

Opština Gadžin Han ima 34 naseljena mesta u kojima po poslednjem popisu iz 2011. godine živelo nešto više od 8.000 stanovnika. Procenjuje se da broj stanovnika sada ne premašuje 6.000.  

B.Ljubisavljević 

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim