U niškom Domu vojske održan Sajam penzionera Foto: S. Djordjević

U niškom Domu vojske održan Sajam penzionera

novembar 26 2017

U Domu vojske u Nišu minulog vikenda održan je treći Sajam za penzionere, na kome su pored farmakoloških, prehrambenih i drugih proizvoda namenjenih starijima, organizovani i besplatni pregledi, savetovanja, kreativne i edukativne radionice.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić je, otvarajući sajam, rekao da je to jedan vid brige za najstarije.

sajam penzionera Nis 1

Prema njegovim rečima penzioneri ne moraju da brinu za penzije, jer će one biti "realne, sigurne i iz realnih izvora".

„Velike multinacionalne kompanije i trgovinski lanci u Srbiji trebalo bi da pokažu društvenu odgovornost odobravanjem stalnog popusta penzionerima od pet odsto“, izjavio je Krkobabić.

Krkobabić je podsetio da se za penzije godišnje izdvaja oko pet milijardi evra i da skoro sav taj novac ide u potrošnju, za plaćanje računa i nabavku potrepština poput hrane i odeće.

sajam penzionera Nis 3

"Popust od pet odsto iznosi izmedju 200 i 250 miliona evra. To je u rangu onoga što su penzioneri godišnje davali da ova zemlja stane na noge", rekao je Krkobabić na trećem Sajmu penzionera održanom u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Prema njegovim rečima, penzioneri su heroji fiskalne konsolidacije i zaslužuju poštovanje kao i to da im na adekvatan način bude vraćeno sve što su učinili za zemlju.

sajam penzionera Nis 4

"Velike multinacionalne kompanije i trgovinski lanci dobili su  šansu da posluju u Srbiji i da se bore za tražnju od pet milijardi evra koju penzioneri iznose na tržište. Mogu da im se barem malo revanširaju, a pravi način je popust", izjavio je Krkobabić.

Gradonačelnik Niša darko Bulatović rekao je da prema penzionerima mora da se pokaže viši stepen poštovanja u vidu stvaranja boljih uslova za život.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se nađu načini podrške penziionerima.

"Po broju izlagača koje vidite, po svim subjektima koji su uključeni u ovaj sajam vidite spremnost svih nas da pružimo podršku penzionerima. To ćemo uraditi  pre svega putem besplatnih zdravstvenih pregleda, pružanja podrške kroz izmirivanja obaveza prema državi, odnosno javnim komunalnim preduzećima, svim drugim stvarima koji će obogatiti njihov život“, rekao je Bulatović.

sajam penzionera Nis 5

Narodni poslanik Miroljub Hadži Stošić podsetio je ovom prilikom da u Nišu živi 61.000 penzionera i oko 15.000 starih lica bez ikakvih primanja.

„Omogućimo ljudima da u starosti žive dostojanstveno, a zauzvrat će država dobiti njihovo znanje i iskustvo. Penzioneri mnogo znaju i umeju, i spremni su da pomognu“, istakao je Hadži Stošić.

Ana Rebić iz organizacije trećeg Sajma penzionera je kazala da je cilj manifestacije da penzioneri kvalitetno provedu svoje vreme, da se zabave i druže.

Sajam penzionera u Nišu okupio je oko 40 izlagača, a posetili su ga ne samo penzioneri iz Niša već i iz drugih mesta u Srbiji.               

Piše: B. Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Tekst je deo projekta “Stari su naša briga i obaveza” koji je podržan od strane grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2017 godini.

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim