„Medijana za bebu više“ deo Medijanine borbe za natalitet Foto: S. Djordjević

„Medijana za bebu više“ deo Medijanine borbe za natalitet

oktobar 02 2017

Trka beba u puzanju i nadmetanje roditelja u prostiranju dečijeg veša, samo su neke od zanimljivih aktivnosti organizovanih  u Parku Svetog Save u Nišu u okviru manifestacije "Medijana za bebu više".

Mališane su zabavljali klovnovi, princeze, madjioničar i animatori poput "zeka" i "veverica", a organizovana je i modna revija i izbor za najlepšu bebu.

medijana za bebe 5

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da opština organizovanjem ovakvih manifestacija želi da da svoj doprinos borbi za povećanje nataliteta i borbi protiv pošasti koja se zove „bela kuga“.

„Opština odobrava roditeljima koji dobiju treće dete novčanu nadoknadu od 10.000 dinara na godišnjem nivou, a jednokratnu pomoć od 10.000 dobijaju roditelji prvorodjenog deteta u svakoj nedelji“, istakao je Kocić.

medijana za bebe 6

                                                          Nebojša Kocić

On je podsetio da opština Medijana iz svog fonda „Sveta Petka“  svake godine finansira veštačku oplodnju 20 bračnih parova koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo.

On je rekao da će fond „Sveta Petka“ novi konkurs  za finansiranje veštačke oplodnje raspisati početkom naredne godine i pozvao sve zainteresovane bračne parove da se jave.

Kocić je podsetio da opština Medijana posredstvom fonda „Sveta Petka“ isplaćuje najuspešnijim studentima stipendije od nešto više od 11.000 dinara mesečno, dok talentovani učenici i studenti koji postižu značajne rezultate u oblasti obrazovanja, kulture i sporta dobijaju jednokratnu pomoć od 30.000 dinara.

medijana za bebe 7

Predsednica Komisije za mlade i pronatalitetnu politiku opštine Medijana Katarina Delčev istakla je za Medijski istraživački centar da je manifestacija „Medijana za bebu više“ prva u nizu takvih manifestacija koju će Komisija i opština Medijana organizovati u cilju povećanja nataliteta.

medijana za bebe 8

                                                         Katarina Delčev

„Manifestacija „Medijana za bebu više" trebalo bi da preraste u tradicionalnu jer želimo da promovišemo radjanje i roditeljstvo. U planu je i da sa Domom zdravlja organizujemo Školu roditeljstva koju bi pohadjale trudnice i mlade mame. U saradnji sa Domom zdravlja već smo organizovali Savetovalište za mlade. U okviru Savetovališta organizovane su akcije u osnovnim i srednjim školama, i učenici su upoznati sa štetnim uticajem cigareta, alkohola i droga, kao i sa opasnostima od rizičnog ponašanja u društvu“, izjavila je Delčev.

medijana za bebe 1

Ona je podsetila da Komisija za mlade i pronatalitetnu politiku osnovana u opštini Medijana septembra prošle godine.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim