Prekinut postupak protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Foto: S. Djordjević

Prekinut postupak protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije

septembar 12 2017

Glavni pretres u postupku protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića zbog disciplinskog prestupa prekinut je danas pred Vojno disciplinskim sudom u Nišu.

Na početku pretresa predsedavajući Veća sudija Ivan Dimić tražio da se ročište odloži jer okrivljeni nije došao u uniformi već civilnom odelu. Istoremeno, okrivljeni i njegov branilac Vuk Tufegdžić zatražili su izuzeće sudije Dimića "zbog pristrasnosti".

Protiv Antića je pokrenut postupak zbog povreda načela nepristrasnosti ili zastupanja političkih uverenja u službi i štrajkovanja ili učestvovanja u protivpravnom sindikalnom organizovanju.

Antić je po izlasku iz sudnice okupljenim novinarima rekao da se ne tereti za bilo šta što je uradio u vršenju službe već kao predsednik sindikata.

"Terete me za ono što sam govorio u javnosti od novembra 2016. godine do sada kao predsednik Vojnog sindikata, a svi znate da je sindikat nezavisno pravno lice od svih državnih organa i od svakog poslodavca", istakao je Antić.

On je istakao da je na svim protestima govorio o opštem stanju u Vojsci Srbije.

"U poslednje dve godine Vojsku Srbije napustilo je preko 3.000 pripadnika, vojnika, starešina, civilnih lica. Mi takve gubitke nismo imali za vreme NATO bombardovanja", naglasio je Antić.

Mi imamo situaciju, dodao je Antić, da se podržavaju dokazani teroristi a pozivaju se na sud ljudi koji ukazuju na loše stanje u sistemu odbrane.

On je rekao da sudu nije pristupio u uniformi zato što je i nema, jer je poslednju dobio 90-tih godina, a i zbog toga što mu se ne sudi kao starešini već kao predsedniku sindikata.

"Ovaj sud nije imao nikakvog osnova da me pozove jer ga je Ustavni sud proglasio neustavnim", dodao je Antić.

sudjenje predsedniku vojnog sindikata 2

                                                          Novica Antić

Antićev branilac Vuk Tufegdžić rekao je da očekuje da će njegov zahtev za izuzeće sudije biti odbijen i da će proces biti brzo nastavljen.

"Očekujem oslobadjajuću presudu. Vojni sindikat smeta vojnom vrhu i otuda i ovaj postupak", istakao je Tufagdžić.

Podršku Antiću dalo je danas 30-tak pripadnika Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženog pokreta slodnih stanara.sudjenje predsedniku vojnog sindikata 7

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da se radi o političkom montiranom progonu i dodao da bi članovi tog sindikata trebalo da dodju u većem broju na sledeće ročište kako bi stali na put samovlašću oficira u Vojno disciplinskom sudu.

Tekst B. Ljubisavljević

Foto, video Saša Djordjević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim