Srednjevekovni vitezovi osvojili nišku Tvrdjavu Foto: S. Djordjević

Srednjevekovni vitezovi osvojili nišku Tvrdjavu

jul 23 2017

Vitezovi u oklopima, konjanici, dame i najmladji obučeni u odore poput onih koje su se nosile u srednjem veku prošetali su u toku prepodnev od niške Tvrdjave do tržnog centra "Kalča" u okviru Viteškog festivala "Fortres protektors".

Predsednik Udruženja "Vireška družina zmajeva griva" iz Niša Dušan Hadžić rekao je  da se festival prvi put organizuje u Nišu, a okupio je viteška udruženja iz Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice.

defile vitezova 6

"Posetioci festivala će u toku  popodneva na platou u Tvrdjavi moći da prate takmičenje u pravim viteškim disciplinama kao što su jahanje i bacanje koplja ili streličarstvo", rekao je on.

Za najmladje posetioce, dodao je Hadžić, u Tvrdjavi će biti organizovana škola mačevanja  i viteški turnir.

defile vitezova 8

"Osnovni cilj organizovanja ovakvih festivala je očuvanje tradicije, srpske istorije i viteštva. Takodje nam je cilj da pokažemo da nije preteško nositi viteški oklop iako svaki ima preko 30 kilograma", rekao je Hadžić.

Najmladji učesnici festivala Tara (5) i Relja Živanović (10) iz Kruševca u Niš su stigli u pratnji majke Dušice Živanović i tetke Svetlane Djokić.

defile vitezova 5

Svi oni istakli su da ne propuštaju viteške festivale širom Srbije i veoma rado oblače "srednjevekovnu" odeću.

"Želimo da očuvamo tradicionalne vrednosti i vratimo se korenima", izjavila je Svetlana Djokić.

defile vitezova 7

Ostali učesnici viteškog festivala takodje su istakli da učestvuju na ovakvim skupovima jer žele da sačuvaju srpsku istoriju i tradiciju.

Naglasili su da ih gradjani sve bolje prihvataju i više ne uporedjuju sa vikinzima ili samurajima već sa srpskim vitezovima, što je i njihov osnovni cilj.                            

Tekst: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Djordjevic

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim