Viladika Teodosije, sveštenici i gradonačelnik čistili Staro grobolje u Nišu

april 24 2017

Vladika raško-prizrenski i administrator eparhije Niške Tedosije, sveštenici i veroučitelji eparhije Niške, zajedno sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i radnicima JKP "Medijana"  čistili su danas od korova i smeća Staro groblje u Nišu.

Vladika Teodosije je rekao da je akcija pokrenuta kako bi se groblje učinilo dostojnim onih koji u njemu počivaju.

ciscenje groblja 4

On je podsetio da niško Staro groblje nije aktivno već nekoliko decenija tako da nema ni one brige koja bi bila da je groblje aktivno.

"Naša obaveza i dužnost su da ga učinimo lepšim, da ovde može svako da udje, prošeta i da se divi spomenicima", kazao je Teodosije.

ciscenje groblja 5

Prema njegovim rečima, Uskrs  je podstaknuo sveštenstvo da pokrene akciju čišćenja Starog groblja, a nema boljeg dana u godini od Pobusanog ponedeljka da se započne taj posao.

"Kada budemo završili čišćenje povaću sve sveštenike eparhije Niške da opojemo i okadimo svaki grob i pomolimo se za sve koji su ovde sahranjeni", istakao je Teodosije.

ciscenje groblja 3

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će do kraja godine gradska vlast uraditi projekat trajne sanacije Starog groblja.

"Naša namera je da deo po deo groblja sredjujemo u narednih nekoliko godina, onako kako budemo obezbedjivali sredstva za tu namenu", rekao je Bulatović.

ciscenje groblja 8

On je rekao da je bilo pokušaja i u proteklih godinu dana da se uradi projekat trajne sanacije Starog groblja ali su ti pokušai propali zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Bulatović je rekao da će groblje narednih dana biti očišćeno i dovedeno u stanje dostojno ljudima.

ciscenje groblja 1

Staro groblje u Nišu prostire se na 17 hektara, a ne koristi se za sahranjivanje od 1971. godine.

Od 1987. kompleks Starog groblja stavljen je pod zaštitu države, medjutim godinama unazad održava se samo sporadično jer gradskim budžetom nisu predvidjena sredstva za njegovo stalno čišćenje i održavanje.

ciscenje groblja 7

Medju poznatim Nišlijima čiji se spomenici nalaze na Starom groblju su spomenik Milovanu Nediću, komandantu Moravske divizije, spomenik Pavlu Stojkoviću, organizatoru radničkog pokreta pre Prvog svetskog rata i spomenik Stanku Vlasotinačkom, vodji Niške bune.                 

Piše: B.Ljubisavljević

Foto:Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim