Izložba “75 trena” Dušana Mitića Cara u niškoj Sinagogi

mart 13 2017

Pod nazivom „75 trena“,  u Galeriji Sinagoga sinoć je otvorena izložba pozorišnih fotografija Dušana Mitića Cara.

Izložba je deo programa obeležavanja 130 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Nišu, a u njenoj organizaciji učestvovali su i zaposleni u niškom Narodnom muzeju.

Do 25. marta posetioci će moći da vide 75 pozorišnih fotografija koje je Dušan Mitić Car uslikao u periodu od 1989. do 2008. godine.

car pozoriste 4

                                                         "Koštana"

Autor izložbe, poznati niški fotoreporter Dušan Mitić Car je istakao da je najteži posao oko organizovanja izložbe „75 trena“ bio zapravo izbor 75 fotografija koje će posetioci moći da vide.

„Tokom skoro 20 godina mog druženja sa pozorištem nastalo je nekoliko hiljada fotografija, tako da je najteže bilo izabrati one koje će posetioci moći da vide. Bile su to noći i noći pretraživanja. Sve ono što je zasluživalo da se nadje na izložbi ne bi stalo u halu „Čair“, a kamoli u Sinagogu“, izjavio je Mitić na konferenciji za novinare koja je prethodila izložbi.

Mitić je istakao da pozorišnu fotografiju smatra posebnom granom umetničke fotografije.

car pozoriste 3

                                                         "Je li bilo kneževe večere"

„Pozorišna fotografija služila je ranije za reklamiranje pozorišnih predstava. Decenijama unazad pozorišne fotografije stajale su u izlozima i najavljile predstave. U pozorištu u Nišu toga više nema“, rekao je Mitić.

On je kazao da su najinspirativnije za slikanje bile predstave koje imaju dobru scenografiju, kostime i svetlo.

„U vreme kada je nastao najveći broj tih fotografija radili smo pre svega u crno-beloj tehnici. Prednost i sada dajem crno-beloj fotografiji. Za sebe kažem da jedva podnosim kolor. Smatram da su crno-bele pozorišne fotografije mnogo izražajnije. Zbog toga na izložbi ima i fotografija koje su iz kolora prebačene u crno-bele“, izjavio je Mitić.

car pozoriste 2

                                                          "Galeb"

On je kazao da na žalost veliki broj glumaca koji se nalazi na fotografijama više nije medju nama, i da upravo njima posvećuje izložbu fotografija.

Danijela Ivanović iz Narodnog pozorišta u Nišu je podsetila da je u periodu u kome je Car slikao predstave uNarodnom pozorištu, ta kuća osvojila najznačajnije nagrade.

Ivanović je kazala da su glumci Narodnog pozorišta u periodu od  1989. do 2008. godine imali 61 premijeru i brojna učešća na festivalima.

Prema njenim rečima neke od predstava koje je Car ovekovičio su „Okovani Prometej“, „Ja Klaudije“ „Ukroćena goropad“, „Jel bilo kneževe večere“ i „Edmund kin“.

car pozoriste 7

                                                          "Ja Klaudije"

Marija Peternel je kazala da je izložba dobila naziv „75 trena“ posle duge rasprave sa Mitićem koliko vremena prodje od odluke, do momenta da se uslika scena – sekund, tren ili trenutak.

Kustos izložbe Željko Andjelković podsetio je da u Nišu do sada nije bilo izložbi koje su se odnosile na pozorišnu fotografiju.

On je kazao da će posetioci moći da vide izložbu  radnim danima (osim ponedeljkom) od 12 do 18 časova i vikendom od 10 do 15 časova.

car pozoriste 1

                                                          "Čekajući Godoa"

Pored 75 fotografija, dodao je Andjelković, posetioci će moći da vide u Sinagogi i pozorišne kostime i virtuelnu izložbu više stotina fotografija pozorišnih predstava koje je Car uslikao u niškom pozorištu.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Fotografaije: Dušan Mitić Car

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim