Katanac na štampariju koja je pola veka upošljavala invalide

mart 01 2017

Štamparija "Vuk Karadžić" u Nišu koja je proteklih 55 godina zapošljavala osobe sa invaliditetom i služila sa njihovo radno osposobljavanje, od danas više nema ni jednog radnika, izjavio je doskorašnji vršilac dužnosti direktora te firme.

Prema njegovim rečima u protekla tri dana otkaz su dala poslednja tri radnika štamparije, dok je 48 zaposlenih sa invaliditetom i pet radnika bez invaliditeta otišlo iz preduzeća krajem prošle godine uz socijalni program koji je država obezbedila.

"Radnici nisu imali izbora što se tiče ostanka u firmi. Bilo je samo pitanje da li da odu iz štamparije bez otpremnina ili uz otpremnine od 200 evra po godini staža", kazao je Filipov.

Vuk karadzic 1

                                                          Ranko Filipov
On je rekao da je štamparija od početka godine imala samo tri radnika jer oni nisu ispunjavali uslove za dobijanje otpremnine.

"Štampariji sada predstoji pokretanje stečajnog postupka, a stečajni upravnik i država odrediće dalju sudbinu njene imovine", rekao je Filipov.

Kako je istakao Filipov, rukovodstvo štamparije odustalo je od pokretanja unapred pripremljenog plana reorganizacije pošto je procenjeno da takav pokušaj spasavanja firme ne bi bio uspešan.

"Procene su da dugovi premašuju 230 miliona dinara, a najveći deo duga, oko 200 miliona su zaostale zarade", naglasio je Filipov.

On je kazao da su izvršitelji odavno popisali gotovo sve što štamparija "Vuk Karadžić" ima, ali su mašine još tu.

"Država, koja je vlasnik ove zaštitne radionice, zabranila je da se išta proda dok ne dođe stečajni upravnik", istakao je Filipov.

Radnici štamparije "Vuk Karadžić", uglavnom gluvoneme osobe i osobe sa mentalnim hendikepom krajem prošle godine apelovale su za pomoć pismom upućenim niškim medijima.

Vuk karadzic 3

U pismu su naveli da žive na marginama društva i da im posao mnogo znači.

"Mi invalidi ne gubimo samo primanja već i naš život, odnosno smisao zivota. Bili bi srećni da radimo u našim halama gde duva promaja, gde su mašine zastarele, gde retko ko navraća", istakli su, sada već bivši radnici štamparije "Vuk Karadžić".

Nekadašnji direktor štamparije Bratislav Stojković takodje je u više navrata apelovao za pomoć kako bi to preduzeće bilo sačuvano.

On je isticao da bi zaštitna radionica opstala kada bi joj gradska javna preduzeća i ustanove poverile štamapanje samo malog procenta dokumenata koje koriste u svom radu.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim