Šest dana borbe sa snegom žitelja i putara u Zaplanju

januar 12 2017

Šest dana zaredom putari i meštani sela na području opštine Gadžin Han vode veliku borbu sa snegom i snežnim nanosima.

Putarima je pošlo za rukom da očiste puteve koji vode do 33 sela u ovom kraju, ali ostalo je zavejano još selo Gare i pojedini seoski zaseoci.

zavejano zaplanje 08

U pojedinim delovima  Zaplanja,  kako meštani nazivaju taj kraj na obroncima Suve planine, Babičke gore i Seličevice, snežni nanosi dostižu visinu i četiri metra.

Sa takvim smetovima i danas se traktorom sa raonikom borio Milenko Pešić (35) iz Gornjeg Dragovlja.

"Dajemo sve od sebe da dodjemo do svake kuće, ali nekada smo nemoćni. Seoski putevi su uzani, a ima smetova viših od traktora. Povremeno u pomoć mora da nam priskoči neka veća mašina", objasnio je Pešić,

zavejano zaplanje 03

On je danas pomogao medicinskoj ekipi Doma zdravlja iz Gadžinog Hana da dodje do kuće njegovog komšije Sretena Pavlovića koji je imao visoku temperaturu.

"Sada mi je bolje, dolazio je doktor, dali su mi inekciju. Sinoć su mi dolazili sinovi koji žive u Nišu, doneli mi lekove. Obilaze me i komšije", rekao je Pavlović koji je duboko zašao u devetu deceniju.

Bez komšijske pomoći, istakli su meštani Gornjeg Dragovlja, život u zabačenim seoskim mahalama u Zaplanju je nezamisliv.

zavejano zaplanje 04

"Komšija me obilazi, pomaže mi da hranim stoku. Sama sam u kući. Imam sina, dve ćerke, šest unučeta i sedam praunučeta. Svi žive u Nišu", rekla je  Cveta Pejčić (74).

Borivoje Pešić (61) kaže da je on kao jedan od mladjih stanovnika tog sela brine o oko pedesetak žitelja u mahali u kojoj živi.

"Sve su to stariji ljudi, sami i bolesni. Donesem im namirnice, očistim sneg, nahranim stoku. Ovih dana se do centra sela nije moglo putem, već samo preko njiva", kazao je Pešić.

zavejano zaplanje 01

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević jeistakao da je opštinski Štab za vanredne situacije,kada su počele vremenske nepogode, uveo dvadesetčetvoročasovno dežurstvo .

U pripravnosti je neprekidno, dodao je Djordjević, i jedna medicinska ekipa sa terenskim vozilom.

"U stalnom smo kontaktu sa meštanima do čijih kuća su putevi još zavejani. To su uglavnom starije osobe, ali medju njima srećom nema teško bolesnih i životno ugroženih ljudi", rekao je Djordjević.

zavejano zaplanje 06

Prema njegovim rečima, opštinski Štab za vanredne situacije uveo je pre dva dana vanrednu situaciju u delu ove opštine kako bi za čišćenje seoskih puteva mogla da bude angažovana dodatna mehanizacija.                     

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim