Želimo da skinemo grč sa lica gradjana Srbije

decembar 16 2016

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je večeras da je njegov naveći uspeh u proteklom desetogodišnjem radu to što institucija zaštitnika gradjana postoji i što gradjani imaju kome da se požale.

"Zaštitnik gradjana ne može da naredi, da presudi ili da osudi bilo koga, ali gradjanima jasno pokazuje da Srbija nije nedemokratska, osudjena na nedemokratske procedure i da ima svrhe žaliti se na vlast", istakao je Janković pred početak tribine "Prava gradjana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti".

sasa jankovicunisu 3
On je rekao da u skoro 90 odsto slučajeva na pritužbe gradjana za koje utvrdi da su opravdane, vlast koriguje svoje ponašanje.

"Nije dobro što su to izuzeci. Gradjanima koji se žale, njima se reši problem, dok se kod svih ostlih nastavlja po starom. Potrebno je da se zapravo promeni način rada", izjavio je Janković.

U proteklih deset godina, podsetio je Janković, na njegov predlog promenjeno je 40 do 50 zakona, zaustavljeno je donošenje mnogih, a devet zakona je pred Ustavnim sudom ocenjeno kao neustavno.

On je kazao da bi neke stvari sada verovatno uradio i drugačije nego što ih je u proteklom periodu uradio.

sasa jankovicunisu 6
"Kad god sam očekivao da će neki kompromisan stav i neko spuštanje lopte dovesti do promena za gradjane, ispostavilo bi se da to vlast shvata kao priliku da nastavi po starom ili eventualno kao moju slabost. Kad god sam stvari iznosio javno to je uradilo plodom", izjavio je Janković.

Prema njegovim rečima tokom deset godina rada institucije zaštitnik gradjana pomoć zatražilo preko 1.400 Nišlija.

On je istakao da Nišlije zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i republičkim, pre svega ćutljivost.

"Vi kao gradjanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja kada kao zaštitnik gradjana pokrenem kontrolu, gradjanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio", kazao je Janković.

sasa jankovicunisu 4
On je izjavio da se gradjani Niša, kao i gradjani u svim drugim mestima u Srbiji, žale na funkcionisanje gradskih službi, ali i ekonomsku i pravnu nesigurnost.

"Pravna nesigurost i ekonomske teškoće prave grč na licu gradjana Srbije, koji želimo da skinemo", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima u našoj zemlji još nema u dovoljnoj meri ekonomskih  i socijalnih prava, delom što je ekonomska situacija takva kakva je,  a delom zbog toga i što se to malo para koje se ima ne deli transparentno i po svim pravima.

Janković je kazao da u našoj zemlji još nema dovoljno pravne sigurnosti, odnosno sigurnosti da će zakon biti primenjen podjednako na sve i da neće biti povlašćenih.

Tribina o pravima gradjana održana je u Skupštini grada Niša, a u skupštinskoj  sali bilo je malo mesta za sve zainteresovane gradjane.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim