Zaplanjske neženje uzalud priželjkuju mlade

decembar 11 2016

Okićene ulice, blještavi izlozi i užurbane pripreme za proslavu Nove godine, za većinu stanovnika Zaplanja, planinskog kraja u blizini Niša, jednog od najsiromašnijih u Srbiji, i ove zime, kao i mnogo zima unazad, nešto su o čemu ne mogu ni da sanjaju.


U kratkim i hladnim zimskim danima zaplanjska sela sablasno su pusta i tek po dimu koji izlazi iz po nekog dimnjaka može se videti da u njima još žive ljudi.

selo sopotnica 2                                                          selo Sopotnica

Zaplanje, odnosno područje koje pokriva opština Gadžin Han, jedno je od najstarijih i najsiromašnijih u Srbiji.

U 34 zaplanjska mesta, prema zvaničnoj statistici, živi nešto više od 8.000 stanovnika, a preko polovine njih starije je od 50 godina.

selo sopotnica 1                                                          selo Sopotnica

Prema rečima predsednika opštine Gadžin Han Saše Djordjevića, ova opština je izmedju dva poslednja popisa izgubila petinu stanovništva.

"Tokom godine na području čitave opštine rodi se tridesetak beba, a umre blizu 300 ljudi. U selima je puno neoženjenih muškaraca koji nemaju posla i ne odlučuju se da zasnuju porodicu", rekao je Djordjević za Betu.

Djordjević kaže da je slika ove opštine sve do 90-ih godina bila potpuno drugačija. U Zaplanju je polovinom prošlog veka živelo 26.000 stanovnika, seoske škole bile su pune dece.

selo sopotnica 8                                                          selo Sopotnica

"Migracija stanovništva, gašenje društvenih firmi i nedostatak posla glavni su razlozi što sela u ovom kraju ostaju bez ljudi. Zaplanje sada ima svega 200 radnika koji rade u proizvodnji, a 1.400 ljudi je nezaposleno", rekao je Djordjević.

Žitelji ovog kraja takodje ističu da je gašenje fabrika glavni razlozi što u zaplanjskim selima sada žive uglavnom starci, starice i neženje.

Najveći broj neoženjenih muškaraca, rekli su meštani, teško da će ikada naći suprugu i zasnovati porodicu.

selo sopotnica 6                                                          Divna i Blagoje Stojanović

"Težak je život na selu, neće ni jedna žena da dodje iz grada ovde da se muči da kopa njive i čuva stoku", kažu u glas Divna i Blagoje Stojanović iz Sopotnice, oboje zašli odavno u osmu deceniju života.

Njihov komšija pedesetjednogodišnji Slavoljub Stojanović jedan je od žitelja Zaplanja koji do sada nije uspeo da pronadje suprugu.

"Kad je u selu bilo devojaka, nisam hteo da se ženim, računao sam imam još vremena. Kad sam rešio, bilo je kasno, u selu više nije bilo devojaka", objašnjava Stojanović.

selo sopotnica 5                                                          Slavoljub Stojanović

Prema Stojanovićevim rečima, devojke iz sela, za razliku od muškaraca, po završetku školovanja ne vraćaju se svojim kućama, već se udaju u gradu.

"U Sopotnici sad nemate ni jednu devojku, a ima tridesetak neženja, svi su stariji od trideset godina. Slična je situacija i u drugim selima", rekao je Stojanović.

Slavoljub Jovanović iz Donjeg Dragovlja, takodje neženja sa dugogodišnjim stažom, kaže da sada ne postoje nikakve šanse da žena iz grada dodje da živi u selo.

"Mi muškarci smo ostali na selu da se brinemo o roditeljima. Sada oni pomrli i mi ostali sami. U mom komšiluku ostali sve samci", kazao je Jovanović.

selo sopotnica 7                                                          selo Sopotnica

Meštani zaplanjskih sela naglašavaju da su u ovom kraju venčanja postala prava retkost.  Na području čitave opštine skopi se godišnje tek izmedju pet i deset brakova. Rodjenje deteta, postalo je zbog toga dogadjaj  koji u selu obraduje sve meštane.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim