Za romska naselja protivpožarni aparati, za mlade Rome obuka

oktobar 24 2016

„Rizik od izbijanja požara u romskim naseljima je povećan jer se njihovi stanovnici uglavnom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, pa su tako vremenom naselja postala skladišta tih sirovina“, kaže direktor "Yurom centra" Osman Balić.

U romskim naseljima u devet opština na jugu Srbije uskoro će biti postavljeni protivpožarni aparati, a više desetina njihovih stanovnika biće edukovano za rukovanje tim aparatima i postupanje u slučaju požara, najavio je direktor "Yurom centra" Osman Balić.

romi4

                                                          Romsko naselje u Nišu

On je istakao da će "Yurom centar" raditi na povećanju bezbednosti u romskim naseljima u okviru projekta "Čuvaj se 2" ili "Arak tut 2".

"U prethodnm projektu pod istim nazivom koji smo završili juna ove godine nabavili smo i postavili 43 protivpožarna aparata u 22 romska naselja u deset opština na jugu Srbije", kazao je Balić na tribini koja je okupila predstavnike nevladinih romskih organizacija iz mestasa juga Srbije i predstavnike Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova

romi6

                                                          Tribina nevladinih romskih organizacija                                                         

Prema njegovim rečima protivpožarnim aparatima opremljena su romska naselja u Žitoradji, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.

"U tim romskim naseljima smo obučili 100 mladih za gašenje požara i formirali devet dobrovoljnih vatrogasnih društava. Takodje smo podelili oko 6.000 letaka u kojima se govori o prevenciji požara i održali deset tribina o protivpožarnoj zaštiti. Snimili smo i edukativni film o tome šta treba preduzeti u slučaju izbijanja požara i prikazali ga u romskim naseljima", istakao je Balić.

romi9

On je dodao da će u okviru projekta "Arak tut 2" aparate za gašenje požara dobiti romska naselja u Brusu, Aleksincu, Gadžinom hanu, Doljevc, Merošini, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci i Knjaževcu.

"U tim naseljima ćemo takodje formirati dobrovoljna vatrogasna društva i deliti letke za prevenciju požara. Njihovi stanovnici će takodje moći da pogledaju film o postupanju u slučaju izbijanja požara, ali će  moći i učestvuju na tribinama na kojima će moći mnogo toga da nauče o prevenciji sa aspekta protivpožarne zaštitet ", rekao je Balić.

Kako je istakao Balić, projekat "Arak tut", pokrenut kako bi povećala bezbezbednost u romskim naseljima.

romi5

                                                          Osman Balić

„Rizik od izbijanja požara u romskim naseljima je povećan jer se njihovi stanovnici uglavnom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, pa su tako vremenom naselja postala skladišta tih sirovina. Kada dodje do izbijanja požara vatra se vrlo brzo širi i zbog tih zaliha sirovina, ali i zbog toga što su kuće uglavnom izgradjene od drveta i drugog priručnog materijala"

On je podsetio da je pre par godina u nekoliko požara koje su zahvatila romska naselja u našoj zemlji stradalo čak 12 mališana.

romi2

„U proteklih deset meseci, zahvaljujući dobijenim protivpožarnim aparatima u dva navrata sprečeno je širenje požara u romskim naseljima u Leskovcu. Ljudi su se snašli i ugasili vatru odmah po izbijanju. Postojala je sumnja da će aparati biti ukradeni odmah nakon postavljanja, ali to se nije dogodilo. Romi u tim naseljima čuvaju ih „kao oči u glavi“ jer znaju koliko će im biti korisni u slučaju izbijanja požara", izjavio je Balić.

Vladimir Ibraimović predstavnik romskog udruženja iz opštine Merošina istakao je ovom prilikom da medju mladim Romima u tom mestu vlada veliko interesovanje za obuku iz oblasti  zaštite od požara.

„Posle dužeg vremena Merošina će ponovo imati dobrovoljno vatrogasno društvo. Takvo jedno društvo veoma nam je potrebno jer u naselju je puno nelegalnih kuća koje su na „divlje“ priključene na struju što može biti uzrok izbijanja požara“, rekao je Ibraimović.

romi8

                                                          Sanela Spasić

Predsednica Uruženja luzničkih Roma iz Babušnice  Sanela Spasić je kazala da je za Rome u ovom kraju veoma bitno što će dobiti u svom naselju protivpožarne aparate, ali još bitnije što će moći da se edukuju o tome kako da preduprede izbijanje požara i kako da reaguju u slučaju kada požar izbije.

Projekat "Arak tut" finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski progres.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim