MUP Srbije nastavlja saradnju sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom

oktobar 17 2016

Četvrtog dana boravka Vlade Srbije u Nišu potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je Srpsko-ruski humanitarni centar i ovom prilikom najavio da će se nastaviti zajednički rad na unapređenju tehnike i stanja vatrogasno - spasilačkih jedinica koje će biti oslonac građanima u vanrednim situacijama, ako do njih dođe.

„Hoću da se zahvalim svima onima koji rade u Srpsko-ruskom humanitarnom centru, koji su uspeli da okupe ljude iz Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, ali i sa fakulteta, sve one koji se obučavaju i napreduju i čije će sposobnosti i znanje u rešavanju vanrednih situacija i spasavanju života rasti i biti oslonac građana ako do takvih situacija dođe“, rekao je Stefanović.

rshc 1

On je izrazio uverenje da će u narednim godinama spasilačko – vatrogasne jedinice biti sve mobilnije i efikasnije u gašenju požara i sprečavanju poplava, kao i svim onim slučajevima u kojima dolazi do vanrednih situacija.rshc 3

„Naš posao je da unapredimo tehniku i stanje u našim vatrogasno - spasilačkim jedinicama i nastavićemo da zajedno radimo na tome. Da u slučaju kada dođe do vanrednih situacija budemo sposobni da spasemo ljude, ne izgubimo nijedan život i da naše službe dođu što pre do unesrećenih i da delovanjem učine da šteta bude što manja“, istakao je Stefanović.

Govoreći o sistemu satelitskog monitoringa kriznih tačaka, ministar policije je ukazao da je to novina i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na njemu.

Prema njegovim rečima ovaj monitoring ukazuje na tačke koje pokazuju povećanje temperature i ima mogućnost da se na vreme uoče požari, ali i rast vodotokova reka.

„Uz pomoć računarskog modela koji prati rast reka, imate mogućnost da vidite koji delovi grada će biti ugroženi i gde treba da reagujete i dejstvujete da bi ste napravili što bolju odbranu od takve vrste poplave ili u slučaju požara, kako će se širiti u protoku vremena, gde su sigurni prostori i gde su tačke na kojima treba reagovati kako bi se požar lokalizovao“, objasnio je Stefanović.

Na pitanje novinara kada će biti potpisan sporazum sa Rusijom kako bi bio definisan status Srpsko-ruskog humanitarnog centra, Stefanović je odgovorio da će odluku o tome doneti Vlade dveju zemalja.

rshc 4

Pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra izveli su pokaznu vežbu visinske obuke i prezentovali hidrauličnu opremu, čamce i vatrogasna vozila koja služe za brzo reagovanje u vanrednim situacijama

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim