Medjunarodni dan starih obeležen u niškom Gerontološkom centru

oktobar 01 2016

Gerontološki centar u Nišu trenutno  ima 280 korisnika, a mnogi od njih veoma su aktivni i ne propuštaju ni jednu priliku da učestvuju u priredbama, da putuju i druže se sa prijateljima iz drugih domova za stare.

Medjunarodni dan starih, 1. oktobar korisnici Gerontološkog centra u Nišu obeležili su  priredbom sa prigodnim program koju su za njih pripremili članovi kluba Gerontološkog centra.

Povodom obeležavanja oktobra, meseca solidarnosti sa starim osobama narednih nedelja u Gerontološkom centru u Nišu biće održan niz zanimljivih kulturno-zabavnih aktivnosti, poput koncerata, druženja sa osnovcima, takmičenja u šahu i društvenim igrama.

dom za stare 09

Gerontološki centar u Nišu, prema rečima radnog terapueta Jasmine Ilić, trenutno ima  280 korisnika, a mnogi od njih veoma su aktivni i ne propuštaju ni jednu priliku da  učestvuju u priredbama, da putuju i druže se sa prijateljima iz drugih domova za stare osobe.

"Oktobar je mesec kada u Centru imamo najviše zabavnih aktivnosti, ali slične akcije organizujemo tokom čitave godine. Naši korisnici su izmedju ostalog ove godine posetili Vrnjačku banju i Sokobanju,  roštiljadu u Leskovcu i Belmužijadu u Svrljigu", kazala je Ilić.

Prema njenim rečima korisnici Gerontološkog centra svakodnevno su uključeni u raznorazne aktivnosti po sopstvenom izboru.

dom za stare 08

"Boravak u staračkom domu za mnoge od naših korisnika predstavlja priliku da se bave nečim što nisu stizali dok su bili mladi", izjavila je Ilić.

Ona dodaje da su medju korisnicima veoma popularne radionice kvilinga na kojima se prave ukrasi od papira i radionice ručnih radova.

dom za stare 10

„Veliki broj korisnika vreme najradije provodi u parku Cetra negujući cveće ili šteajući po gradu. Imamo i sekcije pevanja i slikanja. Za mnoge naše korisnike najveće zadovoljstvo predstavljaju zajednički odlasi u Narodno pozorište i na koncerte u Simfonijskom orkestru“, rekla je Ilić.

Medju stanarima Gerontološkog centra u Nišu svojom posvećenošću ručnim radovima ističe se Zorka Jovanović (72). U njenoj sobi gotovo da nema više mesta za sve ono što je ispelela, izvezla i isheklala

dom za stare 02

"Još kao dete sam počela da se bavim ručnim radovima i ne mogu da zamislim dan da ne uzmem iglu ili heklicu u ruke. Radim još neke stvari koje je moja majka radila, ali i nove stvari kao što su držači za salvete", kazala je Zorka.

Dragoslav Đekić (86) profesor biologije u penziji jedan je od najaktivnijih stanara doma kada su u pitanju književne večeri.

dom za stare 11

"Volim da čitam i da recitujem domaće pesnike. Bavio sam se amaterski glumom sa decom u školi, a sada imam priliku da radim ponovo nešto slično", istakao je Đekić.

Slavka Orlović (80) od pre pet meseci je u niškom gerontološkom centru i kaže da se njeno mišljenje o životu u domu mnogo promenilo od kada je došla.

„Kada se kaže starački dom mnogi ljudi to doživaljavaju kao bauk. Takvo mišljenje sam i sama imala. Medjutim nije tako, ovo je kao pravi hotel, ne morate da kuvate i brinete o hrani. Ja volim da čitam, a dom ima biblioteku tako da mogu čitam sve što poželim. Takodje volim da putjem i za ovo kratko vreme posetila sam manastire koje nikada ne bi da sam ostala kod kuće“, rekla je Orlović.

dom za stare 07

Dušica Djordjević (85) takodje ističe da je veoma zadovoljna boravkom u Gerontološkom centru.

„Ovde se osećam kao na godišnjem odmoru. Radila sam celog života, a sada se odmaram, podmladila sam se od kako sam pre godinu i po dana došla u dom“, istakla je Djordjević.

Sevdalinka Milenković (74) i Ljubinka Milojević (81) slobodno vreme uglavnom provode u parku Centra negujući cveće, ali se vrlo bave i i ručnim radovima i pravljenjem ukrasa od papira.

dom za stare 05

„Za pravljenje ukrasa od papira potrebno je dosta vremena i strpljenja, ali mene to smiruje. Neke ukrase poklanjamo gostima, a neke uramimo i izložimo u centru. Bilo šta da radim uvek se lepo družim sa svim u domu“, istakla je Ljubinka Milojević.

Dolazak u Gerontološki centar, ocenjuju njegovi stanari, za mnoge predstavlja početak novog, boljeg života.

dom za stare 01

Uz dvadesetčetvoročasovnu brigu zaposlenih u Gerontološkom centru, mnogi su se zaista podmladili i produžili svoj životni vek.

Rekord po dužini boravka trenutno drži korisnica koja je u ovaj dom došla pre 33 godine.

Tekst je deo projekta „Stari su naša briga i obaveza„ koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim