Učiteljica Jelena Minordi planinari i u 98. godini

avgust 28 2016

Jelena Minordi iz Niša, učiteljica u penziji i članica Planinarskog društva "Železničar" nedavno je učestvovala u usponu planinara na vrh Crnook kraj Bosilegrada, a planira da krajem septembra učestvuje u pohodu na Oštru čuku pored Sokobanje.

Učešće u  planinarskima akcijama za nekoga ko je član planinarskog društva ne bi svako bilo ništa neobično, ali u Jeleninom slučaju to jeste neverovatno jer ona ima punih 97 godina.

planinar1Tokom šest decenija koliko se bavi planinarenjem Jelena Minordi učestvovala je u više stotina planinarskih akcija, osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ,  pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara...

"Zavolela sam planinarenje radeći u školi sa izvidjačima. Osvežim se kada idem na planinu. Na otvorenom se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava život za godinu dana", kazala je Minordi.

Iako ne baš najboljeg zdravlja Minordi i dan danas koristi svaku priliku da sa sinom Slobodanom (69), fizijatrom u penziji, ode na neku od planina na jugu Srbije.

"Posebno volim Radan planinu, to je jedna tako "živa" planina i ta voda koja žubori pored vodenica tako očarava i osvežava", rekla je Minordi.

Da bi bila u dobroj kondiciji baka Jelena svakodnevno šeta najmanje jedan sat i poručuje svima da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečan život.

"Mladi treba da se priključe planinarima umesto što sede u kafićima. Družili bi se sa vršnjacima, a uz to bi se i rekreirali i odmarali mozak od svakodnevnih briga i problema", naglasila je Minordi.

Ona ističe da će učestvovati u planinarskim akcijama sve "dok je noge nose" mada, dodaje, to više nije tako jednostavno.

Nekada su prema njenim rečima planinari imali velike popuste za vožnju železnicom i autobusima tako da su mogli da putuju svuda po svetu gde god bi poželeli.

Tekst je deo projekta „Stari su naša briga i obaveza„ koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim