Inženjer mašinstva u Tamnjanici proizvodi džemove

novembar 17 2019

Inženjer mašinstva Marko Ilić, rodjeni Nišlija, od pre dve godine živi i radi u Tamnjanici, selu sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine nedaleko od Bele Palanke.

Ilić je u očevom rodnom selu  počeo da  proizvodi džemove i  namerava da se time  bavi čitavog života.

„Došao sam u selo i krenuo da proizvodim zimnicu na nagovor tetke Ljiljane Petrović koja je u Tamnjanici  počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže. Počeo sam da preradjujem pre svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prve godine su to bile skromne količine, a ove godine smo proizvodnju podigli na viši nivo. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema. Verujem da ovaj posao može da donese dobru zaradu, zato nameravam da se njime bavim i ubuduće“, rekao je Ilić.

On je kazao da prodaja domaće zimnice iz Tamnjanice ide dobro, tako da planira otvori i svoje prodavnice, pre svega u Nišu i Beogradu.Marko Tamjanica 2

„Radim na tome  od proizvoda sa etiketom „Tamnjanica eko plantaže“ napravim brend. Planiram da osim slatke, proizvodim i slanu zimnicu. Preradjivaću papriku i praviti ajvar. Trenutno je najteže pronaći radnike za proizvodnju. U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mestima“, izjavio je Ilić.

Belopalanačko selo Tamnjanica poslednjih nekoliko godina oživelo je zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela „narasla“ na preko 200 hektara.

U Tamnjanicu se poslednjih par godina osim Marka doselilo još desetak ljudi što je za meštane pravo čudo jer su u proteklih pola veka otuda svi samo odlazili.

Tekst B. Ljubisavljević 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim