Volonteri iz celog sveta dolaze u "Kobralend" Foto: S. Djordjević

Volonteri iz celog sveta dolaze u "Kobralend"

april 03 2019

Selo Donja Toponica kod Niša do sada je ugostilo više od 300 volontera iz različitih krajeva sveta, zahvaljujući grupi mladih ljudi koja je u poslednjih sedam godina tamo organizovala 14 međunarodnih kampova. Trenutno na njihovom seoskom imanju boravi četvoro volontera iz Francuske i jedan iz Amerike.

Da mogu da menjaju svet oko sebe, mladi aktivisti NVO "Grupa Kobra" shvatili su još 2007. godine kada su se udružili sa željom da čuvaju životnu sredinu i podstaknu razvoj sela. Pet godina posle toga rešili su da "tamo dovedu svet", organizovali prvi internacionalni radni kamp i uspeli u tome da se za malo selo na jugu Srbije čuje u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Španiji, Turskoj, Francuskoj, ali i u Južnoj Koreji, Kanadi, Hong Kongu, Brazilu... medjunarodni kamp Kobra 07

Od pre dve godine "Grupa Kobra" ima sopstveno seosko imanje "Kobraland", malu "državu" sa zeleno-žutom zastavom čije pasoše dobije svaki privremeni stanovnik pred povratak kući.

"Na tom mestu okupljamo volontere iz različitih delova sveta, a oni prenose svoju tradiciju, kulturu, ideje i kreativnost na lokalno stanovništvo", priča lider udruženja Milan Stoiljković.

Ovih dana se u bašti "Kobralanda" uveliko radi - njegovi stanovnici sade organsko povrće i začinsko bilje da bi se odatle snabdevali budući stanovnici, ali i da bi o zemljoradnji i prirodi učili i đaci seoske osnovne škole. medjunarodni kamp Kobra 03

Većina volontera se u Donjoj Toponici zadrži samo nekoliko nedelja, a pojedinci, koji dođu preko Civil Service programa, tamo ostaju i po pola godine.

"U okviru tog programa svake godine pošaljemo jednog volontera iz Srbije za Francusku, a ugostimo jednog ili dva francuska volontera na šest meseci", kaže Milan.

Na taj način je u "Kobraland" stigla dvadesettrogodišnja Celia Fouillat iz Bordoa. Osim toga što sa ostalim volonterima održava organsku baštu, ova devojka pomaže na nastavi francuskog jezika u Osnovnoj školi "Branislav Nušić". medjunarodni kamp Kobra 12

"U školi imamo kreativne radionice, pravimo ogrlice i narukvice, a takođe razgovaram sa đacima na francuskom", kaže Selija.

Ona će, uz domaćine, biti zadužena za organizaciju narednog kampa u maju, kada će "Kobraland" dobiti 10 novih volontera. medjunarodni kamp Kobra 08

Danas nije čudno da bake i deke iz Donje Toponice goste iz inostranstva pozdravljaju sa "hello" iako donedavno nisu znali baš nijednu reč engleskog. Suze na rastancima tamo su postale običaj. Aktivisti "Grupe Kobra" ponosni su što su, kako kažu, uspeli u "širenju ideje internacionalizma na lokalno stanovništvo".

Piše: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim