Migranti posetili ergelu "Kelebija" Foto: S. Djordjević

Migranti posetili ergelu "Kelebija"

septembar 19 2018

Migranti smešteni u Prihvatnom centru u Subotici posetili su danas ergelu "Kelebija".

Tokom ovog izleta, koji je organizovan u okviru projekta Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, migrantske porodice, mogle su da saznaju mnogo o istorijatu lipicanera, da pogledaju kolekciju fijakera, karuca, čeza,  a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u veštini jahanja.

migranti ergela subotica 5

Bila je ovo prilika da upoznaju deo naše kulture, kao i prirodu i krajolik Srbije u kojoj neki od njih borave već više od godinu i po dana.

Subotica je jedan od gradova u kojima su smešteni migranti i izbeglice. U ovom momentu najviše ih je iz Avganistana, Iraka i Irana.

migranti ergela subotica 3

Adnan koji je došao sa porodicom iz Irana kaže da su danas proveli divan dan a da su deca uživala. Takođe Hamid, jedan od roditelja naglašava da je ovaj vid aktivnosti za migrante dobra promena i za odrasle u odnosu na uobičajenu svakodnevnicu koju provode u prihvatnom centru.

migranti ergela subotica 2

Ovaj vid aktivnosti, koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, omogućava migrantima da saznaju mnogo toga o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije i da lakše prebrode period neizvesnosti.

Foto: Saša Đorđević

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim