Druženjem prvi započeli novu školsku godinu Foto: S. Djordjević

Druženjem prvi započeli novu školsku godinu

avgust 27 2018

Predstojeći početak nove školske godine u Osnovnoj školi "Ljupče Španac" u Beloj Palanci, koja je u prethodnoj školskoj godini primila više od dvadesetoro dece migranata, obeležen je prijateljskom košarkaškom utakmicom i druženjem dece migranata i lokalnog stanovništva.

U sportsko-volonterskoj akciji učestvovali su migranti iz Prihvatnog centra u Divljani, osoblje belopalančake škole, predstavnici lokalnih udruženja "Romano Drom", "Zeleni vrh", "Miris zavičaja" i "Te Deum", predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije i opštine Bela Palanka, i nekoliko medjunarodnih agencija koje od samog početka pružaju podršku  migrantima i lokalnim samoupravama u Srbiji. 

Bela Palanka Skola migrants 1

Menadžer Projekta podrške Evropske unije upravljanju migracijama Verica Rečević je kazala da je akcijom obeleženo zajedništvo i stečena prijateljstva dece koja su zajedno išla u školu i družila se bez obzira na različitosti.

Bela Palanka Skola migrants 3

Ona je podsetila da je Bela Palanka  jedna od opština koja je pružila veliku podršku resornim ministarstvima i Komesarijatu za izbeglice Reublike Srbije  u prihvatu u migranata.

Zamenik predsednika opštine Bela Palanka Miroslav Marinković je istakao da je sportsko-volonterskom predstavljena uspešna saradnja izmedju opštine Bela Palanka, UNDP-a i svih ostalih organizacija, donatora koji su uključeni u sistem podrške gradovima u kojima privremeno boravi migrantska populacija u Srbiji. 

Bela Palanka Skola migrants 2

Marinković je rekao da se nada nastavku uspešne saradnje i u narednom periodu. 

Kroz Program podrške Evropske unije Republici Srbiji u upravljanju migracijama opštinama koje su primile migrante, Javno komunalno preduzeće "Komnis" u Beloj Palanci danas je je dobilo novo vozilo – kamion smećar i opremu za upravljanje otpadom. 

Bela Palanka Skola migrants 5

Današnji dogadjaj u Beloj Palanci  finansiran je sredstvima programa Podrške EU, a realizovao ga je UNDP u partnerstvu sa WHO, IOM i UNOPS u saradnji sa nacionalnim i lokalnim partnerima.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim