Migranti u “Divljani” obeležili Ramazanski bajram Foto: S. Djordjević

Migranti u “Divljani” obeležili Ramazanski bajram

jun 15 2018

Porodice iz Avganistana, smeštene u Prihvatnom centru za migrante u Divljani kod Bele Palanke na jugu Srbije, u svom privremenom domu obeležili su Ramazanski bajram jedan od najvećih muslimanskih praznika.

Dvadesetoro stanara ovog centra su "u gostima" imali predstavnike Opštine Bela Palanka i nekoliko nevladinih organizacija koje im pomažu. Posle ručka, koji je na ideju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) organizovao Komesarijat za izbeglice i migracije, najmlađi su zaigrali a predstavnici organizacija uručili su prigodne poklone porodicama smeštenim u “Divljani”

Migranti Divljana Ramazan

Šerifa Jusufi iz Avganistana u Divljani boravi već godinu i po dana, zahvaljuje svima što su njenoj porodici omogućili poštovanje posta i obeležavanje jako značajnog praznika.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 7

"Poštovanje ramazanskog posta je ranije bilo problematično ovde. Uz pomoć IOM-a, države Srbije i Komeserijata sada je sve to olakšano. Ramazanski bajram je najveći praznik u Avganistanu", rekla je Šerifa i zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji. 

Kao jedan od problema navodi to što, otkad je u Srbiji, nema posao, ali ističe da su organizacije pomogle da prebrodi krizu donacijom odeće i drugih potrebnih stvari.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 5

Godinu i po dana u Srbiji je i Ahmed Besorzi iz Avganistana kome je taj vremenski period bio dovoljan da nauči srpski jezik, na kom se i predstavio. Kaže da ne zna koliko će još ostati ovde "zbog situacije na mađarskoj granici".

 

Migranti Divljana Ramazanskibajram 9

Prema rečima radnika Komesarijata Srboljuba Peovića, prevodioca za Farsi i arapski jezik, broj stanara u ovom prihvatnom centru je značajno smanjen jer su neki otišli u Bosnu i Hercegovinu, a neki se vratili u Grčku. Sredinom marta u ovom centru bilo ih je 87.

 "Zadnjih meseci migranti masovno prelaze u Bosnu, nismo sigurni koji su razlozi, ali veliki broj migranata iz Srbije je prešao i zasada tamo još ostaju. Šta će dalje biti niko ne zna, ali to je situacija", kaže Peović.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 3

Migrantima u centru u Divljani pomaže i Opština Bela Palanka. Prema rečima pomoćnika predsednika Opštine Dejan Vidanovića, deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pohađaju nastavu i svi migranti imaju pravo na lečenje u Domu zdravlja. 

Migranti Divljana Ramazan 9

 Prema izveštaju UNHCR-a od 10. juna, u Srbiji se nalazi oko 2.800 migranata. Oko 2.500 njih smešteno je u nekom od 18 državnih centara za njihov prihvat, oko 150 se nalazi na otvorenom u Beogradu, a oko stotinu njih "kampuje" u blizini granica sa Mađarskom i Hrvatskom.

Ovaj izveštaj pokazuje i da je u junu zabeležen veći broj ilegalnih napuštanja Srbije, i to uglavnom preko granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Piše: B. Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskom800

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim