Nove prostorije Hitne pomoći za gradjane Bosilegrada i migrante

decembar 06 2017

Otvorene nove prostorije Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bosilegradu, za koje se očekuje da će omogućiti pristup osnovnim hitnim medicinskim uslugama stanovnicima Bosilegrada i migrantima smeštenim u prihvatnom centru.

Sredstva za izgradnju tih prostorija obezbedila je Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Srbije.

"Američka vlada, preko USAID-a, obezbedila je 1,3 miliona dolara kako bi pomogla da 10 opština koje su najviše pogodjene migrantskom krizom unaprede svoju infrastrukturu i javne usluge kako bi se lakše izborile sa efektima migrantske krize", rekao je američki ambasador Kajl Skot.Skot je dodao da je za Bosilegrad obezbedjeno 118.000 dolara za opremanja nove prostorije Hitne pomoći, a da je to učinjeno iz zahvalnosti za "topao prijem" migranata koji su meštani Bosilegrada pružili tim ljudima u svojoj opštini. 

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao da je da će izgradnjom i opremanjem novih prostorija Hitne pomoći u Domu zdravlja biti stvoreni uslovi da se sve neophodne urgentne medicinske intervencije obavljaju u Bosilegradu. "U takvim slučajevima je, kao što znate, vreme od presudnog značaja, a do sada smo morali da hitne pacijente transportujemo u susedne opštine i gradove", rekao je Zaharijev.

On je dodao da će nove prostorije Hitne pomoće biti na raspolaganju i gradjanima Bosilegrada i migrantima i izrazio nadu da će lekari i sestre biti u stanju da pruže adekvatnu medicinsku pomoć svima kojima je potrebna. Nove prostorije Hitne pomoći Doma zdravlja u Bosilegradu deo su USAID-ovog Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji sprovodi UNDP.Projekat pomaže da se unaprede javne usluge i infrastruktura u opštinama koje su najviše pogodjene migrantskom krizom.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Stavovi izneti na ovoj web stranici ne izražavaju nužno stavove Evropske unije

Beta

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim